Sociaal-economische structuurvisie in de maak

BRUMMEN – De gemeente Brummen gaat aan de slag met een sociaal-economische structuurvisie. Hier wordt in kaart gebracht hoe de samenleving momenteel in elkaar steekt. Daarnaast worden de verwachtingen en wensen voor de komende twintig jaar bekeken.

“Het opstellen van de structuurvisie begint met een sociale ‘foto’ van de gemeente Brummen zoals die nu is”, verduidelijkt wethouder Frans Bruning. “Verder worden de verwachte ontwikkelingen binnen de samenleving bekeken: de krimp van de bevolking, vergrijzing en ontgroening en de gevolgen dat dat heeft, bijvoorbeeld op het soort woningen en de voorzieningen die er nodig zijn. Dan gaan we bekijken welke richting de gemeente Brummen op wil. Hoe willen we dat de gemeente er over twintig jaar uitziet? Daarvoor maken we een raamwerk, waarmee we de ontwikkelingen richting ons toekomstplaatje proberen te sturen. Het is een richtlijn waaraan we alle plannen in de sociaal-economische hoek de komende jaren kunnen toetsen.” Bruning vergelijkt deze structuurvisie met de Ruitelijke Ontwikkelingsvisie Ligt op Groen, inmiddels bij de meeste inwoners van de gemeente wel bekend. Ook dit is een document waar plannen naast worden gelegd , voor de al dan niet goed of afgekeurd worden.
Het is de bedoeling dat de sociaal-economische structuurvisie eind 2012 klaar is. Er wordt eerst gestart met het in kaart brengen van de huidige samenleving. Dan worden de demografische verwachtingen bekeken en moet de gemeente bedenken of ze in dat geval sturend of volgend wil zijn. “Een voorbeeld om dit uit te leggen: je kan je bevolkingssamenstelling een beetje sturen door bijvoorbeeld woningen en sociale voorzieningen te bouwen voor een specifieke doelgroep. Maar willen we dit? Dat moeten we bekijken”, aldus Bruning. Het hele proces wordt doorlopen met samenwerkingspartners, zoals de woningcorporaties, SWB, ondernemersverenigingen, zorginstellingen, wijkraden, Wmo-raad en vrijwilligersorganisaties.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.