Financiële situatie gemeente Apeldoorn ronduit zorgwekkend

APELDOORN – De Rekenkamercommissie heeft de jaarstukken 2010 onderzocht. Conclusie: de gemeente Apeldoorn is in financieel opzicht in 2010 diep in de gevarenzone beland. De gemeente moet de reserves zwaar aanspreken om het hoofd boven water te houden.

Bij nieuwe tegenvallers zal de gemeente nog zwaarder moeten bezuinigen. De rekenkamercommissie adviseert de gemeenteraad bij besluiten over bezuinigingen goed te letten op de uitvoerbaarheid van de maatregelen en de daadwerkelijke realisering op de voet te volgen.

Prestaties 2010
Ondanks de moeilijke omstandigheden, heeft de gemeente Apeldoorn in 2010 redelijk weten te presteren. Zo is de grotere toeloop op sociale voorzieningen naar behoren verwerkt. Ook heeft Apeldoorn met de uitgifte van bedrijfsterrein en de bouwstart van nieuwe woningen relatief – in vergelijking met andere gemeenten – behoorlijke volumes gehaald. De nieuwbouw draagt ertoe bij dat in 2010 de ‘jonge vlucht’ is gekeerd en er weer sprake is van een positief migratiesaldo in de leeftijdscategorie van 25-39 jaar.

Adviespunten
Naast een pleidooi voor heldere besluiten en toezicht op de bezuinigingen adviseert de commissie de gemeenteraad aandacht te besteden aan:
– eerdere suggesties voor een andere begrotingsopzet;
– het apart volgen van onderwerpen waarop de gemeente grote risico’s loopt;
– de voortgang in de actualisering van bestemmingsplannen;
– het volgen van de organisatieontwikkeling en de personele kosten.

Bespreking rapporten
In de politieke markt van 9 juni aanstaande bespreekt de gemeenteraad in het openbaar de jaarstukken 2010 en de rapporten van de accountant en de rekenkamercommissie.

Het rapport van het rekenkameronderzoek is te raadplegen en te downloaden vanaf de gemeentelijke website: www.apeldoorn.nl/gemeenteraad, button ‘Rekenkamercommissie’.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.