Zondag Jubileumfeest Nationaal Park Veluwezoom

RHEDEN – Nationaal Park Veluwezoom jubileert en viert dit zondag met een groot feest in en rondom Bezoekerscentrum Veluwezoom in Rheden. Centraal staat de lange feestslinger, het resultaat van een gezamenlijke inspanning. Iedereen is welkom tussen 11.00 en 17.00 uur.

Het programma start in de boomgaard achter het bezoekerscentrum met de onthulling van de langste feestslinger gemaakt van hergebruikte lapjes stof. Omwonenden, ondernemers, schoolkinderen, verenigingen en vele anderen maakten samen ongeveer 6.000 vaantjes. De slinger, die vanuit het dorp Rheden helemaal tot in het Nationaal Park zal wapperen, markeert de historische verbondenheid van Rheden met het nationaal park.

Programma
Het feest wordt een tijdreis door de afgelopen 100 jaar Veluwezoom en een knipoog naar de toekomst. In vijf ‘paviljoens’ wordt het verleden tot leven gebracht. Belangrijke iconen zijn bijvoorbeeld de houtproductie, de rol van de markegronden en schapen, de opkomst van het toerisme, de komst van de Schotse Hooglanders. Wie een idee wil krijgen of wil meedenken over de toekomst van Nationaal Park Veluwezoom kan terecht in paviljoen 5. Lokale kunstenaar en groot liefhebber van Nationaal Park Veluwezoom Erik van Dijk heeft in opdracht van Natuurmonumenten vier tekeningen gemaakt waarop verschillende fantasierijke toekomstbeelden voor Veluwezoom te zien zijn. s
Ook is er van alles te doen. Denk aan ezelritjes, demonstraties schapen drijven en demonstraties honingslingeren; de honing wordt ter plekke verkocht. Er zijn korte excursies met Natuurmonumentengidsen en een speurtocht voor kinderen. De enige nostalgische fotograaf van Nederland maakt ter plekke sepia foto’s van de bezoekers. In de IVN-tuin laten vrijwilligers zien dat oude tuininzichten weer populair aan het worden zijn. De hele dag is er live muziek in alle stijlen van de afgelopen 100 jaar.
Er kan gebruik worden gemaakt van een fiets- en steparrangement naar de Carolinahoeve, waar op het terras tegen korting een hapje en drankje genuttigd kan worden. Vanaf de Carolinahoeve is er een korte wandeling te maken door Hagenau, de eerste aankoop op Veluwezoom. De toegang is gratis, voor sommige activiteiten wordt een vergoeding gevraagd.

Ambassadeurs
Om mensen te attenderen op het feest en de pracht van Veluwezoom introduceert Natuurmonumenten ware ambassadeurs. Zij nemen het publiek mee in hun kijk op feestvieren, leven in en met de natuur. Deze ambassadeurs zijn te volgen op http://www.youtube.com/natuurmonumenten in grappige filmpjes.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.