Weer massale amfibieëntrek door Rozendaal

ROZENDAAL – Ruim vijftien vrijwilligers hebben , eind maartbegin april liefst 3.136 amfibieën in Rozendaal overgezet bij het passeren van de Beekhuizenseweg. Het grote aantal was ook voor deze vrijwilligers een verrassing.

De amfibieën trekken van de plek waar ze overwinteren naar een plaats waar ze met elkaar kunnen paren. In Rozendaal zijn dat vooral de vijvers van het kasteel en de Rozendaalse beek. Bij deze amfibieëntrek steken veel dieren de Kerklaan, Beekhuizenseweg en Rosendaalselaan over. In deze periode worden veel beesten overreden door het autoverkeer.

Om het aantal verkeersslachtoffers te verminderen, zijn dit voorjaar weer op initiatief van Landschapsbeheer Gelderland, Geldersch Landschap en de gemeente Rozendaal lage schermen geplaatst aan beide kanten van de weg bij de ingang van kasteel Rozendaal. De padden en kikkers werden via de schermen geleid naar emmers die in de grond waren gegraven. De vrijwilligers zorgden ervoor dat de emmers meerdere keren per dag werden geleegd en dat de dieren op een veilige plek aan de andere kant van de weg werden losgelaten. Zo zijn minstens 3.136 amfibieën veilig overgezet. Absolute topper was donderdag 31 maart. Op die warme en vochtige dag zijn in totaal 517 dieren in de emmers aangetroffen en een handje geholpen bij het oversteken van de weg.
De vrijwilligers zijn erg enthousiast over het behaalde resultaat. Vanwege dit succes zijn zij van plan om de actie volgend jaar te herhalen.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.