Kerkelijke uitwisselingen

DIEREN – Dubbel feestelijk was het uitwisselingsweekend van de Protestantse Gemeente te Dieren met de kerkelijke gemeenten in Berlijn en Wrocław dit jaar. Allereerst viel de uitwisseling samen met Koninginnedag, maar ook werd het 20-jarig jubileum van de contacten met de gemeente in Wrocław gevierd.

Sinds 1979 worden er jaarlijks uitwisselingsweekenden georganiseerd. Eerst zijn er alleen contacten tussen de toenmalige Hervormde Gemeente te Dieren en de Lutherse kerk in Berlin-Niederschönhausen. Na de val van de muur in 1989 worden deze contacten uitgebreid naar Polen. In 1991 doen er voor het eerst leden van de Evangelisch Lutherse kerk in Wrocław mee aan de uitwisseling.

Deze ontmoetingen zijn anders dan een toeristisch weekendje Duitsland of Polen, volgens Chris van Gulyk, die al jaren namens de Protestantse Gemeente te Dieren meedoet. ,,De besprekingen van verschillende thema’s, zorgen voor meer diepgang tijdens deze weekenden. We hebben het bijvoorbeeld gehad over de verschillen tussen Oost en West, over het ‘kerk zijn’ in een socialistische staat en over de vrijheid na de val van de muur.”
De verschillen tussen Oost en West zijn in de beginjaren van het contact een voedingsbodem voor de thema’s. ,,Na de val van de muur vielen die verschillen weg en ontstond in Berlijn het idee om de contacten uit te breiden naar Polen”, vertelt Van Gulyk. Polen is voor het grootste gedeelte Katholiek, waardoor het interessant is om te zien hoe een kleine Evangelisch Lutherse kerk zich staande houdt als minderheid. Bovendien is ook de economische situatie van het land anders dan van Nederland en Duitsland, wat ook gespreksstof oplevert.
Inmiddels zijn ook de overeenkomsten tussen de kerken vaak onderwerp van gesprek. ‘Hoe houd je de jeugd betrokken bij je kerk’ en ‘wat houdt de vergrijzing in voor de gemeente’ zijn vragen die in de drie gemeenten spelen. Tijdens de uitwisselingsweekenden wordt daar uitgebreid over gesproken.

Dit jaar staat het thema ‘vieren’ centraal. Op Koninginnedag ontmoeten ongeveer 50 deelnemers aan het weekend elkaar in de Ontmoetingskerk en er wordt genoten van koffie met oranjegebak. Daarna proeft iedereen de sfeer van Koninginnedag in Doesburg, waar het door de vele fanfares erg gezellig is. Ook Zutphen wordt door twee Poolse gezinnen bezocht. ,,Ik vond het fantastisch”, vertelt Anita Sowa uit Wrocław. ,,Het is een groot nationaal feest, zonder nationalisme. Iedereen heeft plezier met elkaar. Er is geen sprake van radicaliteit. In Polen zou er toch een andere sfeer hangen.”

Anita Sowa doet al zestien jaar mee aan de uitwisselingen. ,,Ik heb Nederlands gestudeerd, waardoor ik het erg leuk vind om naar Nederland te gaan.” Ook haar man, Jacek en hun kinderen, Mikolaj (13), Piotr (6) en Jan (2) gaan graag mee naar Duitsland en Nederland. Dit jaar zijn de kinderen op Koninginnedag in het oranje uitgedost. ,,Ze vinden het prachtig”, aldus Anita Sowa. ,,We logeren al sinds we meedoen bij Chris en Geertruida van Gulyk. Daardoor krijg je echt een band tussen de gezinnen en kun je steeds diepere gesprekken voeren”, vertelt Anita Sowa. Er zijn veel vaste logeercontacten. Hierdoor ontstaat er ook meer betrokkenheid bij elkaar en leven de gezinnen ook door het jaar heen met elkaar mee, door middel van kaartjes of een bezoekje tussendoor.
Na de kerkdienst op zondagmorgen, wordt er gezamenlijk geluncht. De lunch is verzorgd door vrijwilligers van de Protestantse Gemeente te Dieren. Daarna is het tijd voor de themabespreking. Er wordt door de drie landen teruggekeken op 20 jaar contact met Polen en er wordt vooruitgeblikt. De verwachting dat de Engelse taal een grotere rol zal gaan spelen, komt daarin naar voren. Eerder werd er alleen Duits gesproken, maar inmiddels doet er een Pools gezin mee, dat het Duits niet machtig is. En ook vanuit Dieren klinken er geluiden van jongeren die liever Engels spreken dan Duits. Ook thema’s als vergrijzing en ontkerkelijking komen aan bod, maar de wens om elkaar jaarlijks te blijven ontmoeten, blijft bestaan.
Op maandag staan er twee excursies op het programma. Een bezoek aan de Gazelle, of aan de Dierense Speeltuin voor de jongste kinderen, en een bezoek aan de Dierense Sjoel. Antje Galley uit Berlijn was vooral benieuwd naar de Sjoel. ,,Drie jaar geleden zijn we daar ook gaan kijken, maar toen zaten ze midden in de verbouwing. Het is erg leuk om het dit jaar weer te bekijken en het is prachtig geworden.”

Voor veel mensen staat de ontmoeting in de uitwisselingsweekenden centraal. Zo ook voor Elke Heuchert uit Berlijn. ,,Het samen eten en het logeren de gastgezinnen is erg fijn. En natuurlijk het samen vieren van de zondagse eredienst. Je leert een land op deze manier ook veel beter kennen dan wanneer je er als toerist heen zou gaan. Je krijgt hele andere dingen te zien, zoals de fietsenfabriek. Eindelijk weten we hoe een goede fiets eruit moet zien”, vertelt Heuchert lachend.
Na een gezamenlijke stamppotmaaltijd, wederom verzorgd door vrijwilligers van de Protestantse Gemeente te Dieren, is het tijd voor de laatste overnachting bij de gastgezinnen. Op dinsdag vertrekken de meeste gasten weer huiswaarts. Iedereen kijkt al weer uit naar de volgende ontmoeting, volgend jaar in Berlijn.

Foto:
Voor de twintigste keer vond er een uitwisseling plaats tussen kerkgemeenschappen uit Dieren en Wrocklaw – foto Jacek Sowa
 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.