Home / Loenen / Bezoek oorlogsveteraan aan regio

Bezoek oorlogsveteraan aan regio

LOENEN – Oorlogsveteraan Sid Godfrey heeft samen met zoon en schoondochter een bezoek gebracht aan Loenen en Eerbeek. Godfrey is een veteraan van het 49ste Polar Bear Reconnaissance Regiment. Het C-squadron heeft op 16 april 1945 de dorpen Eerbeek en Loenen bevrijd.

Het bezoek vond plaats op vrijdag 6 mei. ’s Morgens werd door Sid Godfrey een krans gelegd bij het Bevrijdingsmonument bij De Brink in Loenen. Namens de commissie Ontvangst Bevrijders Veteranen Eerbeek-Loenen, werd een bloemstuk gelegd door Hendrik Reusken en Henk Witteveen. Dirk Goudkuil zorgde met zijn doedelzaak voor een passende muzikale omlijsting. Na de lunch in De Brink werd door Sid Godfrey een krans gelegd bij het Polar Bear monument op de grens van Loenen en Eerbeek.

Vervolgens werd een bezoek gebracht aan de voormalige sluis in Dieren. Een recent geplaatst herdenkingsbord herinnert hier aan de op 16 april 1945 plaatsgevonden ontmoeting tussen de Polar Bears komende vanuit de richting Arnhem en de Canadezen komende vanaf Brummen. De Canadese eenheid was op 12 april bij Gorssel de IJssel overgestoken. De Canadezen staken de sluis over via een door de plaatselijk bevolking gebouwde noodbrug.

Na Dieren volgde, onderbroken door een kort bezoek aan de Posbank, een ontmoeting in Westervoort met het bestuur van de Historische Kring Westervoort. In Westervoort werd een krans gelegd en daarna even stil gestaan bij het voorlopige monument ter herinnering aan de Oversteek over de IJssel. Op 12 april staken hier Canadese en Engelse Polar Bears legereenheden over de IJssel.
Op de terugweg naar Loenen werd in Brummen bij het Oude Postkantoor gestopt en stil gestaan bij het bord ter herinnering aan de op 23 september 1944 omgekomen Engelse militairen.
Vermoeid maar voldaan keerde het gezelschap na het afscheidsdiner in Loenen terug naar het hotel in Utrecht – foto: Linda Peppelman
 

Lees ook

Kofferbakverkoop bij Kringloop de Waterlelie

LOENEN – Kringloop de Waterlelie houdt zondag 24 juni een kofferbakverkoop. De verkoop is van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.