Behoud Karakter Velp strijdt voor laanbomen

VELP – Namens de bewoners van Velp heeft de Werkgroep en Stichting Behoud Karakter Velp (BKV) een verontwaardigde brief verstuurd aan het Rhedens College. Hierin wordt voorgesteld alle bomenlanen in de gemeente Rheden op de Lijst Bijzondere Bomen te plaatsen.

Het college heeft in maart een Lijst Bijzondere Bomen voorlopig vastgesteld. De bomen die op deze lijst staan, mogen alleen worden gekapt met een vergunning namens de APV. Het gaat om solitaire bijzondere bomen en bomen die onderdeel uitmaken van een raamwerk. De APV geeft aan dat in beginsel geen kapvergunning nodig is voor bomen die niet op deze lijst staan of voldoen aan een diameter van een bepaalde omvang. Het college heeft voorgesteld de APV zo te wijzigen dat de eis op het gebied van diameter komt te vervallen. Dit betekent volgens Behoud Karakter Velp dat ‘laanbomen, die niet vermeld zijn op de lijst, niet meer beschermd worden door het kapvergunningenstelsel en in beginsel vogelvrij worden.’
BKV wil graag dat ook laanbomen worden opgenomen op de lijst, waarmee het belang van de aankleding van straten en het groene karakter van de Rhedense dorpen wordt erkend. De kap van dergelijke bomen is dan alleen mogelijk met vergunningsprocedure en de daarbij behorende mogelijkheden tot bezwaar en beroep. Dit doet men in de wetenschap ‘dat afgelopen maanden gemeentelijke plannen om bomen te kappen in bomenlanen – bijvoorbeeld in verband met wortelopdruk – door krachtige protestacties van de bewoners zijn ingetrokken en dat bij velen het vertrouwen in een goed groenbeleid is geslonken’.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.