Dorpen onder de aandacht tijdens Molenweekend

BEEKBERGEN – Onder de noemer Atlas van Apeldoorn geeft CODA ieder jaar extra aandacht aan een wijk of dorp. Dit keer zijn dat Beekbergen, Lieren en Oosterhuizen. De aftrap van het evenement is zondag 15 mei, tijdens het Nationale Molenweekend, bij de Ruitersmolen.

De hele zomer is er een interessante expositie te zien in de Tullekensmolen. Deze heeft de titel Woar Gebeurd! Bikbärgen, Lieren en Oosterhuuzen. In veel foto’s komen thema’s als het verenigingsleven, dialect en straten in het verleden en heden aan bod. Vier markante dorpelingen vertellen over hun geschiedenis in de dorpen in video-interviews. Deze expositie is te zien op dinsdag- en donderdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur en in juli ook op zaterdag van 13.00 tot 16.00 uur.

Er zijn twee speciale fietsroutes opgezet. De één voert langs twaalf panelen, die meer vertellen over de geschiedenis van het gebied. De panelen blijven staan tot en met 31 augustus. Een gratis routekaart is onder andere verkrijgbaar bij de Ruitersmolen, de VVV Beekbergen en CODA. De andere route gaat langs beken en enken en komt voort uit de reeks Bellevue-routes. Een boekje met deze fietsroute kost 2,95 euro.

Op de Nationale Molendag is er een speciaal programma, dat om 11.00 uur start bij de Ruitersmolen. Carin Reinders, directeur / bestuurder van CODA, verzorgt een introductie. Daarna kunnen deelnemers kiezen uit verschillende interessante activiteiten. Fietsgilde Apeldoorn begeleid een fietstocht langs de Bellevue-route. In de Ruitersmolen wordt een rondleiding gegeven, compleet met demonstratie papier scheppen en koren molen. Er is een wandeling langs de Oude Beek en een ‘ommetje’ begeleid door het IVN. Ook kan er een wandeling worden gemaakt langs panelen op historische plekken, onder leiding van het Apeldoorns Gidsen Collectief.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.