Besluitvorming Rhedense bezuinigingen uitgesteld

DE STEEG – Als de raad eind mei akkoord gaat met de bezuinigingsplannen van het college, wordt de besluitvorming toch nog even uitgesteld. Reden hiervoor is de onduidelijkheid over de hoogte van de bezuinigingstaakstelling.

In het bezuinigingsrapport ‘Minderen met beleid’ is uitgegaan van een bedrag van vijf miljoen euro om de gemeentebegroting sluitend te maken. Verwacht werd dat in mei duidelijkheid zou komen over het te bezuinigen bedrag. Dit is echter niet het geval. Hierdoor blijft het gissen naar het exacte bedrag dat de gemeente Rheden moet bezuinigen.
Voor de gemeenteraad van Rheden betekent dit, dat er bezuinigingsbesluiten genomen moeten worden zonder dat de exacte hoogte van het te bezuinigen bedrag bekend is. Het college vindt dat geen wenselijke situatie en stelt daarom voor om de besluitvorming op te schuiven. Het risico dat er bezuinigingen worden doorgevoerd die achteraf gezien niet nodig waren, kan hiermee worden voorkomen. Het nadeel van het uitstellen van de bezuinigingen is dat betrokken verenigingen, instellingen, individuele burgers en ambtenaren nog langer in onzekerheid zitten.
De gemeente Rheden verwacht dat na Prinsjesdag in september er definitief duidelijkheid komt. Aansluitend kan de gemeente de begroting 2012 en de ramingen voor de jaren daarna opstellen. Besluitvorming over de bezuinigingen vindt dan in november plaats.
De twee geplande bewonersavonden in Velp en Rheden (9 en 16 mei) gaan gewoon door. De gemeenteraad betrekt de opmerkingen en commentaren van inwoners in de besluitvorming, ook al vindt deze in een later stadium plaats.
De gemeenteraad moet nog akkoord gaan met het voorstel van het college om de besluitvorming over de Rhedense bezuinigingen te vertragen. Tijdens de raadsvergadering van 31 mei wordt hierover besloten.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.