Theothorne ontvangt forse subsidie voor behoud Schouwburg

DIEREN – Om Schouwburg Theothorne in Dieren te behouden na het vertrek van exploitant het Sprookjestheater moest er iets gebeuren. De gemeente Rheden, Filmhuis Dieren en Theothorne zijn rond de tafel gaan zitten; een forse subsidie voor de schouwburg is het resultaat.

De schouwburg die Dieren kende, was te groot. “Het is nooit goed gelukt om alleen een schouwburg te exploiteren in Dieren. Maurice Vloed, eigenaar van Theothorne, had hier wel ambities in”, aldus wethouder Harriët Tiemens. “De schouwburg is een leuk bedrijf en ik kan hiermee een leuke extra activiteit aanbieden”, zegt Vloed. “Maar zonder steuntje in de rug zou ik er niet aan beginnen want rondom de schouwburg hangt toch een negatief imago, na de gebeurtenissen in het verleden”.
Theothorne ontvangt met de subsidieregeling maximaal 18.000 euro per jaar. “De hoogte van de subsidie hangt af van het aantal voorstellingen”, aldus de wethouder. Wanneer Theothorne dertig amateur-voorstellingen binnen weet te halen, ontvangt Theothorne deze subsidie. “De hoogte van de subsidie hangt dus af van het aantal amateur-voorstellingen”. De subsidie geldt alleen voor voorstellingen, georganiseerd door amateurverenigingen uit de gemeente of voorstellingen in het kader van cultuureducatie en andere gemeentelijke doeleinden.
Doordat Thethorne subsidie ontvangt, kan Maurice Vloed een relatief lage huurprijs vragen aan deze verenigingen. “Zij betalen 250 euro per dag”, aldus Vloed.
Voor het Filmhuis dat gebruik maakt van de schouwburg in Theothorne is een aparte subsidieregeling. Wanneer er tachtig voorstellingen per jaar plaatsvinden, ontvangen zij 6000 euro subsidie.
“De gemeente geeft het liefst geen subsidie aan ‘stenen’. Deze subsidieregeling past daar perfect in. We subsidieren hiermee geen gebouw, maar voorstellingen”, aldus Tiemens. Het doel van de gemeente van deze regeling is lokale verenigingen te motiveren terug te gaan naar Theothorne. In het verleden is een aantal verenigingen vertrokken naar andere locaties.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.