Home / Regio / Nieuwe Zwemwaterfolder Gelderland

Nieuwe Zwemwaterfolder Gelderland

REGIO / De provincie Gelderland komt bij de start van het zwemseizoen 2011 met een nieuwe zwemwaterfolder. In deze folder staat informatie over de belangrijkste Gelderse dagrecreatiegebieden en natuurzwembaden en over veilig zwemmen. Vanaf mei is de folder onder andere verkrijgbaar bij gemeentehuizen, bibliotheken, VVV’s, campings en hotels.

In de folder vindt de recreant informatie over de voorzieningen, zoals verblijfsfaciliteiten, de bereikbaarheid per openbaar vervoer en de grootte van de zwemplas. Daarnaast zijn in deze folder tips voor veilig zwemmen opgenomen en informatie over de meest voorkomende gezondheidsklachten die door het zwemmen in zwemplassen kunnen optreden en informatie over het melden van klachten over het zwemwater.
De informatie uit de folder is ook te vinden op de internetpagina van de provincie Gelderland (www.gelderland.nl/zwemwater) en tijdens de zomermaanden ook op teletekstpagina 390 van TV Gelderland.

Actuele informatie

Het zwemseizoen loopt officieel van 1 mei tot en met 30 september. In deze periode houdt de provincie Gelderland de kwaliteit van de zwemplassen goed in de gaten. Actuele informatie is te vinden op www.gelderland.nl/zwemwater en op de teletekstpagina’s van TV Gelderland (pagina 390) en van NOS Teletekst (pagina 725). Wanneer blijkt dat er iets met de waterkwaliteit aan de hand is, maakt de provincie dit ook ter plaatse bekend en verstuurt ze een persbericht naar de lokale en regionale media.
De kwaliteit van het zwemwater wordt minimaal eenmaal per maand gecontroleerd op ziekteverwekkende bacteriën, maar is altijd een momentopname. Weersinvloeden en andere factoren, zoals veel watervogels of blauwalgen, kunnen de waterkwaliteit negatief beïnvloeden.

Klachten over zwemwater?

Klachten over zwemwater kunnen worden gemeld bij het Provincieloket van de provincie via telefoonnummer (026) 359 99 99. Naast controles, waaruit kan blijken dat de waterkwaliteit achteruit gaat, zijn veel klachten over dezelfde zwemplas ook aanleiding voor de provincie om actie te ondernemen.

Blauwalgen en zwemmersjeuk

Blauwalgen en zwemmersjeuk in zwemwater kunnen voor problemen zorgen.
Blauwalgen (cyanobacteriën) kunnen huidirritatie of maag- en darmstoornissen veroorzaken. Problemen doen zich vooral voor bij ophoping van de algen. Dan ontstaat een groene of groenblauwe olieachtige laag die op het water drijft. Het is sterk af te raden daar doorheen te zwemmen of er kinderen in te laten spelen.
Zwemmersjeuk, rode jeukende bultjes, wordt veroorzaakt door parasietjes van watervogels. De aanwezigheid van de parasietjes in het water kan niet gemeten worden en daarom is ook niet te voorspellen waar en wanneer zwemmersjeuk kan optreden. De parasietjes komen van nature voor maar kunnen bij zwemmers wel veel overlast veroorzaken.
 

Lees ook

Kanaalweek laat het Apeldoorns Kanaal leven

REGIO – Van 23 tot en met 30 juni vindt onder het motto ’schakel van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.