Amper reacties bezuinigingsplannen

DIEREN – Vinden de inwoners van de gemeente Rheden alles wel best?! Op basis van de uitzonderlijk schrale belangstelling voor de bewonersavond over de bezuinigingsvoorstellen (vorige week donderdag in het Rhedens) zou je gaan denken van wel. Van alle negen politieke partijen in de gemeente waren tenminste twee vertegenwoordigers aanwezig. De raadsleden en andere partijfunctionarissen hadden ruim 2,5 uur uitgetrokken om naar de mening van de bevolking te luisteren, maar er maakten welgeteld drié personen gebruik van de gelegenheid om die te géven.

Is het werkelijk onverschilligheid of heeft de goegemeente geen weet van wat er speelt? Tamara Koppelaar van de SP denkt dat mensen niet of onvoldoende beseffen wat de gevolgen zijn van de voorgestelde plannen. “Thuiszorg terugbrengen van drie uur per week naar twee uur per twee weken, dat gaan 1.250 mensen raken.”

Er moet voor grofweg vijf miljoen euro gesneden worden op de gemeentelijke begroting, een niet gering bedrag. Medewerkers van de gemeente hebben lijsten met voorstellen gemaakt, verdeeld over wettelijk verplichte en niet-verplichte taken. Daaruit heeft het college van burgemeester en wethouders een pakket geselecteerd. Er vallen, als het aan het college ligt, flinke klappen bij (onder andere) het wegenonderhoud, de riolering, het openbaar groen en het milieu in het algemeen, de bibliotheken, de voorzieningen van de WMO, huishoudelijke verzorging, gewone en bijzondere bijstand, welzijnsinstelling Carion, sportstimulering, speeltuintjes en onderwijsbegeleiding. Ook ligt er het voorstel om het gemeentelijke openluchtbad (in Rheden) te sluiten. Daarnaast is er een hele rits aan kleine bezuinigingsmogelijkheden die misschien niet spectaculair lijken, maar toch speciale groepen zouden kunnen raken. Henk van Valburg noemt het voorbeeld van de reddingsboeien bij open water. “Daarbij gaat het om een heel gering bedrag, waarvan je je kunt afvragen of je als politicus op je geweten wilt hebben dat zo’n veiligheidsvoorziening verdwijnt. Maar er is nog niets besloten. Bovendien kunnen ook andere keuzes gemaakt worden: één procent OZB-verhoging levert de gemeente 80.000 euro per jaar op; daarmee kun je de ergste pijn verzachten.”

Lisanne Busser, de directeur van het bibliothekencluster in Rheden en Renkum, was er wel. Zij rekende voor dat de grote ingreep in het budget voor deze informatievoorziening niet reëel is. “Alleen als ik de vestigingen in Rheden en Velp geheel zou sluiten, dan haal ik de voorgestelde besparing van drie ton,” legde Lisanne Busser uit. Bovendien bleek uit vergelijking met andere gemeenten dat Rheden onder de richtbedragen voor subsidie per inwoners zouden zakken met de voorgestelde krimp. “De bibliotheek wordt door zestig procent van de inwoners tenminste eenmaal per maand bezocht, van uitleen tot leestafel, van internetcafé tot huiswerkbegeleiding,” betoogde Busser. “Een dergelijke informatievoorziening in fysieke en digitale zin dient een publiek doel: taalontwikkeling, leesbevordering, oriënteren, informeren – zonder drempel. De bibliotheek fungeert als vliegwiel van de samenleving.” De tarieven kunnen nauwelijks omhoog, omdat mensen dan gemakkelijk kunnen ‘vluchten’ naar een andere gemeente en daar hun boeken gaan reserveren.

Logopediste Astrid Renes pleitte voor behoud van screening op taalspraakontwikkeling bij kinderen als gratis voorziening. Verbazingwekkend genoeg waren er geen verontruste kinderen, ouders, leerkrachten, ouderen of andere potentieel benadeelde groepen gekomen om deze pleidooien te ondersteunen. “We hadden een hoop herrie verwacht van scholen, sportverenigingen en dergelijke,” aldus Jan Stehouwer van de ChristenUnie. Een aanwonende van de Burgemeester de Bruinstraat illustreerde wat korting op wegenonderhoud en groen in de praktijk kan gaan betekenen: een armetierige heg en grote gaten in het asfalt. Weer was hij de enige.

Nu hebben bewoners de kans hun visie kenbaar te maken, er is immers nog speelruimte. “We zijn gekomen om te luisteren naar de effecten van de voorgestelde ingrepen voor individuen en groepen,” zegt Jaap Uijthof (VVD). Maar dan moet men wel komen… Of niet natuurlijk. Maar dan moet men ook niet achteraf klagen dat ‘ze’ het zo verkeerd hebben aangepakt. Op 9 en 16 mei volgen nog twee bewonersavonden (in Velp en Rheden). Op 20 en 21 juni kan formeel inspraak gegeven worden in de raadsvergadering. Tijdens de raadsvergadering van 5 juli worden de besluiten genomen – foto: Martin de Jongh
 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.