College Zevenaar stelt verbouw gemeentehuis Raadhuisplein voor

ZEVENAAR – Het college van de gemeente Zevenaar stelt de gemeenteraad voor om met de verbouw van het gemeentehuis op het Raadhuisplein voortvarend aan de slag te gaan. Dit betekent dat het gemeentehuis niet wordt verplaatst naar de BAT-locatie.

Vorige week besloot het college om te gaan voor verplaatsing, gezien de vele positieve effecten die dit met zich mee zou brengen. Ballast Nedam bleek zich na interne afweging uit het proces met BAT terug te trekken.

Eigentijds nieuw gemeentehuis
De gemeente Zevenaar staat op het punt om flink te investeren in nieuwe huisvesting. Dat is ook noodzakelijk om voor de toekomst te zorgen voor een gemeentehuis waar de dienstverlening centraal staat en wat een goede huisvesting biedt aan de medewerkers en de raad. Het voorstel is nu om het gemeentehuis niet te verplaatsen naar de BAT-locatie, maar te kiezen voor het Raadhuisplein. Daarvoor wordt een aanvullend krediet van ruim €800.000,- gevraagd. Dit is met name voor meerkosten in de bouw – zoals de raadzaal en het stadscafé – en vanwege de uitgestelde besluitvorming.
Eerder besloot het college dus om te kiezen voor verplaatsen, omdat de bouw van het gemeentehuis op deze plek veel positieve effecten voor het centrum met zich mee zou brengen. Omdat Ballast Nedam zich heeft teruggetrokken, doet deze win-win situatie zich niet meer voor. Er komt nu een nieuw en eigentijds gemeentehuis op het Raadhuisplein met eveneens een positieve impuls voor het centrum maar beperktere impact.

Haalbaarheid
Op 26 mei vorig jaar vroeg de toen nieuwe raad aan het college om een visie op te stellen voor de BAT-locatie en te bekijken of verplaatsing van het gemeentehuis naar de BAT-locatie tot de mogelijkheden behoort. Eind januari van dit jaar stemde de gemeenteraad in met de intentieovereenkomst tussen Ballast Nedam en de gemeente. Ballast Nedam heeft vervolgens samen met de gemeente de haalbaarheid van de ontwikkeling van het achterterrein en de verplaatsing van het gemeentehuis naar het BAT-terrein onderzocht. Dit heeft uiteindelijk geleid tot een haalbaar onderhandelingsresultaat tussen Ballast Nedam en de eigenaar BAT, waarbij de gemeente eigenaar zou kunnen worden van de gebouwen aan de Kerkstraat. Op basis hiervan had het college willen voorstellen om, ondanks een grotere financiële inspanning, het gemeentehuis naar de BAT-locatie te verplaatsen.

Gemeenteraad aan zet
De gemeenteraad moet beslissen of de keuze daadwerkelijk op het Raadhuisplein gaat vallen. Het voorstel wordt op 12 mei a.s. besproken in de commissie Middelen en staat voor 25 mei a.s. op de agenda van de gemeenteraad.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.