Op 4 en 5 mei even stilstaan bij oorlog en vrijheid

REGIO – Meer dan 3400 oorlogsmonumenten in ons land zijn de stille getuigen die herinneren aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. In bijna elke gemeente zijn doden te betreuren: vaders, moeders, broers, zussen, opa’s en oma’s, vrienden en kameraden.

Jaarlijks vindt op 4 mei om 20.00 uur de herdenking plaats van alle Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van de oorlogen en vredesmissies daarna zoals in Afghanistan.

Na het einde van de Tweede Wereldoorlog hebben we nog geen dag zonder oorlog gekend. Ook vandaag vinden er tientallen gewapende conflicten plaats. Vrijheid lijkt voor ons zo vanzelfsprekend, maar vrijheid is kwetsbaar en kostbaar. Dat besef je pas goed wanneer de vrijheid er niet meer is.

Op 5 mei vieren we het feest van de bevrijding en van de vrijheid. Overal in het land zijn er bevrijdingsfestivals, waar mensen worden uitgenodigd hun stem te laten horen. Dit jaar vindt de Nationale Start van 5 mei plaats in Gelderland. ’s Avonds om 21.00 uur wordt de dag afgesloten met het 5 meiconcert op de Amstel in Amsterdam. Live te volgen via Ned.1.

66 Jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog vindt ruim 80% van de Nederlanders het belangrijk om samen te herdenken en te vieren, nu en in de toekomst. Het vuur van de vrijheid kwam met de bevrijding. En we houden het levend. Iedereen, ieder jaar opnieuw. Draag de fakkel in aanloop naar en op 4 en 5 mei en laat zien dat u de vrijheid een warm hart toedraagt. Kijk op www.stilstaanbijvrijheid.nl.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.