Home / Regio / Oost Gelderse Kegelbond bestaat een eeuw

Oost Gelderse Kegelbond bestaat een eeuw

REGIO – De Oost Gelderse Kegelbond (OGK) bestaat honderd jaar. Om dit te vieren wordt van 9 tot en met 19 mei een groot jubileumtoernooi gehouden. Hieraan doen duizend van de 1600 leden van de OGK mee.

Kegelen is al heel oud en stamt waarschijnlijk uit ongeveer 5000 voor Christus in Egypte. In de twaalfde eeuw werd de sport al in Europa beoefend, maar niet als spel, maar met zakelijke doelen, waarbij soms veel geld gemoeid was. Vanaf de zeventiende eeuw is kegelen een echt volksvermaak. Er ontstaan her en der verenigingen en op sommige plaatsen verenigen zij zich in een bond. Enkele van die bonden nemen in 1909 het initiatief om samen de Koninklijke Nederlandsche Kegelbond (KNKB) op te richten. In 1911 richten enkele kegelclubs in deze buurt de Oost-Gelderse Kegelbond op, die zich eveneens aansluit bij de KNKB. Bij deze initatiefnemers hoorden onder andere Onder Ons in Dieren en Entre Nous in Brummen, die tegenwoordig nog bestaan.
In het gebied van de OGK bestaan momenteel negentien kegelhuizen, waaronder die in Brummen en Dieren. Met de bouw van het twintigste, in Doesburg, is op 11 april een begin gemaakt. Centraal bij de kegelsport staat de eigen clubavond of –middag, waar de clubleden elkaar ontmoeten en hard oefenen. De kampioenschappen en competie voor clubs, teams en individuele spelers komen daarna.
Het eeuwfeest van de OGK wordt in de week van 9 tot en met 19 mei gespeeld in de kegelhuizen van Aalten, Dieren, Doetinchem, Lochem en Versseveld. Hieraan nemen bijna duizend kegelaars deel. Het toernooi wordt op zaterdag 21 mei afgesloten met een feestelijke prijsuitreiking in Concordia in Brummen.
 

Lees ook

Kanaalweek laat het Apeldoorns Kanaal leven

REGIO – Van 23 tot en met 30 juni vindt onder het motto ’schakel van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.