Oost Gelderse Kegelbond bestaat een eeuw

REGIO – De Oost Gelderse Kegelbond (OGK) bestaat honderd jaar. Om dit te vieren wordt van 9 tot en met 19 mei een groot jubileumtoernooi gehouden. Hieraan doen duizend van de 1600 leden van de OGK mee.

Kegelen is al heel oud en stamt waarschijnlijk uit ongeveer 5000 voor Christus in Egypte. In de twaalfde eeuw werd de sport al in Europa beoefend, maar niet als spel, maar met zakelijke doelen, waarbij soms veel geld gemoeid was. Vanaf de zeventiende eeuw is kegelen een echt volksvermaak. Er ontstaan her en der verenigingen en op sommige plaatsen verenigen zij zich in een bond. Enkele van die bonden nemen in 1909 het initiatief om samen de Koninklijke Nederlandsche Kegelbond (KNKB) op te richten. In 1911 richten enkele kegelclubs in deze buurt de Oost-Gelderse Kegelbond op, die zich eveneens aansluit bij de KNKB. Bij deze initatiefnemers hoorden onder andere Onder Ons in Dieren en Entre Nous in Brummen, die tegenwoordig nog bestaan.
In het gebied van de OGK bestaan momenteel negentien kegelhuizen, waaronder die in Brummen en Dieren. Met de bouw van het twintigste, in Doesburg, is op 11 april een begin gemaakt. Centraal bij de kegelsport staat de eigen clubavond of –middag, waar de clubleden elkaar ontmoeten en hard oefenen. De kampioenschappen en competie voor clubs, teams en individuele spelers komen daarna.
Het eeuwfeest van de OGK wordt in de week van 9 tot en met 19 mei gespeeld in de kegelhuizen van Aalten, Dieren, Doetinchem, Lochem en Versseveld. Hieraan nemen bijna duizend kegelaars deel. Het toernooi wordt op zaterdag 21 mei afgesloten met een feestelijke prijsuitreiking in Concordia in Brummen.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.