Home / Rheden / Opening openluchtbad Rheden wordt ook actiedag

Opening openluchtbad Rheden wordt ook actiedag

RHEDEN – “Het is jammer dat de aanleiding zo triest is, maar het wordt een topdag,” belooft Rick Palm, lid van het comité Behoud Zwembad Rheden. Het achtkoppige comité grijpt de seizoensopening op zondag 1 mei aan als actiedag. Het bad is die dag open van 10.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

Uiteraard roept het comité iedereen die het bad een warm hart toedraagt, op om zich op die dag op het terrein te vertonen. Aanleiding voor de actiedag is het voorstel van het college van burgemeester en wethouders om het zwembad vanaf 2012 niet meer te gebruiken; de gemeente Rheden moet bezuinigen.

Om 10.00 uur gaan de poorten open. Meteen daarna worden er demonstraties synchroonzwemmen gegeven door leden van de zwemvereniging PFC. Voorzitter Ronald ter Hoeven benadrukt: “Onze groep behoort tot de nationale top, ze zijn zesde van Nederland! Maar als het zwembad sluit, dan zou dat rampzalig zijn voor onze vereniging.” Om 12.00 uur is de officiële opening. Andere jaren wordt daar meestal niet veel bijzonders van gemaakt. Deze keer wil het comité er een ludieke act omheen bouwen. Maar omdat de laatste voorbereidingen nog niet helemaal rond zijn – het moet allemaal in zeer korte tijd georganiseerd worden – kan nu nog niet bekend gemaakt worden hoe die act er precies gaat uitzien. Een uur later is het tijd voor het hoogtepunt van de actiedag. Om 13.00 uur begint de Flashmob: iedereen kan meedoen. Op YouTube is een dansje te zien dat zondag met zoveel mogelijk mensen tegelijk uitgevoerd moet gaan worden; thuis even oefenen graag. In de middag, rond 14.30 uur verzorgt het waterpolo-zevental van PFC een clinic. Het comité streeft ernaar om het nationale zevental bij zich in het water te krijgen. Tussen deze vaste programmapunten door zullen er sportieve waterspelen van Peter Oversteegen plaatsvinden. Deze recreatieve ondernemer van eigen bodem neemt een aantal spectaculaire attracties mee. Uiteraard kan er ook gewoon gezwommen worden. De hele actiedag wordt aangekleed met muziek.

Op de actiedag kan iedereen zijn/ haar ondertekende petitie inleveren. De petitie is te downloaden van de website www.behoudzwembadrheden.mysites.nl . Er ziijn al 3.500 petities binnengestroomd. De activiteiten van het comité kunnen gevolgd worden via Twitter en Hyves. De gemeenteraadsfractie van de SP en de groep Pieper/ Rook hebben zich al spontaan gemeld bij het actiecomité en de petitie tegen definitieve sluiting ondertekend. Ook Rhedens Dorpsbelang heeft zich uitgesproken tegen het voorstel van B&W. Mensen uit Rheden en Velp melden zichzelf met de vraag ‘waar moet ik tekenen?’ Het comité bereidt nog meer acties op latere data voor. Zo wil men presentaties verzorgen bij bewonersavonden en op vergaderingen van belangenverenigingen.

 

Oproep foto’s

Het comité Behoud Zwembad Rheden wil heel graag een muurgrote fotocollage samenstellen over de 48 jaren recreatieve historie van het openluchtbad in Rheden en deze presenteren op 1 mei. Daarom wordt iedereen verzocht in zijn eigen prentenverzameling te zoeken en de mooiste, sprekendste beelden toe te sturen aan Jeroen Perk, e-mail j.perk5@chello.nl . Als het papieren foto’s betreft die gekopieerd moeten worden, dan kan men telefonisch contact opnemen met Perk via 06 – 41 22 54 84

 

‘Zwembad Rheden nationaal en internationaal bekend’

RHEDEN – Het openlucht-zwembad werd in 1963 in gebruik genomen. Dit wordt dus het 49e seizoen. “Zou het bad Abraham net niet mogen zien?!” vraagt het comité Behoud Zwembad Rheden zich verbijsterd af. Volgens het comité voorziet het bad in een grote maatschappelijke behoefte. Guus en Diana Dieker, het echtpaar dat het sportcafé beheert, weten: “Dit is het enige openlucht zwembad in de wijde omgeving. Hier komen jaarlijks 40.000 tot 45.000 bezoekers, niet alleen vanuit de hele gemeente Rheden, maar ook uit Arnhem, Duiven, Westervoort, Didam tot aan Ermelo toe. Aan de andere kant van de IJssel zitten drie grote campings. De helft van die gasten komt hier zwemmen.” Er zijn meer krachtige argumenten voor behoud van de openbare voorziening, aldus het comité. “Voor gezinnen met een smalle beurs is het zwembad van oudsher de enige betaalbare mogelijkheid om vakantie te vieren. Voor kinderen is het algauw mogelijk om er op eigen gelegenheid, alleen of met een groepje, heen te fietsen en daar sportief te recreëren met hun vrienden; zo werken ze ongemerkt aan hun gezondheid en hun sociale vaardigheden. Jongeren kunnen op de grote ligweide naar hartelust ‘hangen’ – die is ervoor bedoeld. Verder is er voor die leeftijdscategorie in de gemeente weinig te beleven. Tussen de tachtig en honderd ouderen trekken dagelijks hun baantjes in het bad; voor hen is het bad een uitstekende gelegenheid om fit en energiek te blijven. De gemeente Rheden die doorgaans erg bezig is met haar eigen toeristische imago, zou met uitvoering van dit voornemen een van de weinige recreatieve voorzieningen binnen de gemeentegrenzen de das omdoen – waardoor het toerisme wel eens drastisch achteruit zou kunnen hollen.”

Ook vanuit de sportwereld zou sluiting een groot verlies betekenen. Ronald ter Hoeven, voorzitter van de zwemvereniging stelt: “Dit is een van de weinige openluchtbaden met officiële wedstrijdafmetingen en dat is bekend in de zwemwereld. Hier worden nationale en zelfs internationale toernooien gehouden. Het zou enorme kapitaalvernietiging zijn om het bad definitief te sluiten.”
 

Lees ook

Automobiliste botst tegen boom

RHEDEN – Op de Groensestraat in Rheden is een automobiliste vorige week woensdag tegen een …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.