Wandelen van kerk naar kerk

REGIO – Een bijzondere nachtwake was het zeker voor ruim 45 mensen die vrijdagmorgen aankwamen in de Petruskerk in Spankeren. De nachtelijke wandeltocht langs vijf kerken werd dit jaar ook meegelopen door een moslim: Ali Karabulut. En bij de voorbereiding voor de laatste dienst hadden vier jongeren van de moskee in Dieren een grote rol gespeeld.

Afscheidsmuziek stond centraal bij binnenkomst en bij het verlaten van de kerk in Spankeren. Bij de aankomst werden de wandelaars begroet door afscheidsmuziek die vaak in Nederland wordt gebruikt bij rouwdiensten. Na de dienst, tijdens het ontbijt, werd Turkse afscheidsmuziek gedraaid.
De deelname van de jongeren van de moskee kwam voort uit een vraag vanuit de moskee om meer interreligieuze contacten op te bouwen. Op de vraag om mee te werken aan de nachtwake werd daarom enthousiast gereageerd. ,,Wij vieren geen Pasen, maar Jezus is voor ons wel een grote profeet. Daarom vond ik het heel bijzonder om deze nacht mee te maken”, vertelde Ali Karabulut.

Tijdens de laatste viering kwamen de deelnemers er door een quiz achter dat er meer overeenkomsten tussen de Bijbel en de Koran zijn, dan je op het eerste gezicht zou denken. Worden we door het nieuws juist vaak op de grote verschillen tussen de twee geloven gewezen, door de quiz kregen de deelnemers ook een ander beeld van de werkelijkheid. ,,Ik vond het mooi om te zien dat de geloven toch veel op elkaar lijken. Je moet niet vergeten dat het uiteindelijk om hetzelfde draait”, was Marieke van der Werff (15) uit Doesburg van mening.
Samen met haar vriendin Geke Pals liep Marieke deze keer voor het eerst de hele nacht mee. Eerder bleven de jongeren uit Doesburg vaak in de Martinikerk achter, waar de hele nacht een programma voor hen was gemaakt. Dit jaar was besloten om dat programma niet aan te bieden, om zo de jongeren de kans te geven om de hele nacht mee te lopen. ,,Ik vond het heel mooi om mee te lopen. Het is heel bijzonder om de zon te zien opkomen tijdens het wandelen”, vertelde Geke. Marieke vond het ook leuk dat er in alle kerken iets anders werd gedaan.

De nachtwake is al jaren een terugkerend fenomeen. Leden van de deelnemende kerken en andere belangstellenden wandelen in de nacht van Witte Donderdag op Goede Vrijdag van kerk naar kerk om te waken met Jezus Christus. In de nacht van Witte Donderdag op Goede Vrijdag vroeg Hij zijn leerlingen namelijk om met Hem te waken, terwijl Hij wilde bidden.
Deze nacht begonnen er ruim zeventig deelnemers in de Emmaüskerk in Dieren, om vervolgens door te lopen naar de Ontmoetingskerk aldaar. In deze vieringen stond de term dienstbaarheid centraal. Hoe kunnen we dienstbaar zijn aan elkaar en aan Jezus? Er werd over gepraat, geschreven en gezongen.
Ook in de Nicolaaskerk in Ellecom waren nog veel deelnemers. Hier werd gezocht naar de balans in het midden van de nacht. Met de kleuren wit en rood mochten de deelnemers in tweetallen een schilderij maken over balans. Deze schilderijen werden later verwerkt in drie grote panelen.
Al zingend trok de inmiddels wat uitgedunde groep verder naar Doesburg. Een lange tocht over de dijk. De soep in de Martinikerk was dan ook bijzonder welkom. Ook in Doesburg had de moskee een bijdrage geleverd, door Turkse broden bij de soep aan te bieden. De term dienstbaarheid werd door Ali Karabulut meteen in de praktijk gebracht. Hij sprong als eerste op toen er een vrijwilliger werd gevraagd om te helpen met het uitdelen van de soep. Na de maaltijd werd in het donker gezocht naar de antwoorden op een paar vragen over teksten die in de kerk hingen. De waarheid vinden in het donker, was geen makkelijke opgave, was al snel de conclusie.

De tocht naar Spankeren werd afgelegd over het fietspad langs de IJssel. Onderweg was er veel tijd voor een praatje. Hier stortte Ali Karabulut zich vol overgave in. ,,Ik heb met bijna iedereen gepraat”, vertelde hij na afloop. Vlak voor de zonsopkomst wilde hij bidden en daar werd door de hele groep bij stil gestaan. Dat respect voor elkaar sprak veel mensen aan, lieten zij merken in een laatste vragenrondje in de Petruskerk in Spankeren.
Ondanks soms wat pijnlijke voeten en vermoeidheid na een lange nacht waken, waren de deelnemers goed te spreken over deze nachtwake. De stilte, het zingen, de gezelligheid, de ontmoeting met elkaar en de grote verscheidenheid aan activiteiten maakte deze nachtwake tot een inspirerende opmars naar Pasen.

Foto:
De Nachtwake langs kerken in Dieren en Doesburg, eindigde in de Spankerense Petruskerk – foto: Wencel Maresch
 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.