Vrijwilligers serieuze gesprekspartner Carion

De vrijwilligers van de dienstencentra van Carion en de directie van Carion hebben het Reglement Dienstencentrumraad ondertekend. De dienstencentra van Carion in Rheden, Velp en Dieren zijn de centra waar ouderen onder begeleiding van vrijwilligers de gelegenheid hebben elkaar te ontmoeten en activiteiten te ondernemen.

De duidelijke afspraken in het ondertekende reglement maken dat de raad een serieuze gesprekspartner is van Carion. Als afgevaardigde van de vrijwilligers uit de verschillende kernen heeft de raad nu concreet invloed op beleid, diensten en activiteiten van de dienstencentra.

Juist nu de rol van vrijwilligers almaar belangrijker wordt in het ondersteunen van ouderen is de ondertekening van het reglement een belangrijke stap. Voor de overheid is de inzet van vrijwilligers een middel om de stijgende zorgkosten een halt toe te roepen. Een voorwaarde voor het inzetten van vrijwilligers is een goede begeleiding van deze groep mensen die in hun eigen tijd zich inzetten voor de medemens. De dienstencentra van Carion in Velp (De Elleboog), Rheden (Willem de Zwijger) en Dieren (De Oase) vervullen hierbij een centrale rol. Ouderen hebben hier de ruimte om te ontmoeten en ook is hier de professionele ondersteuning aanwezig, zoals een ouderenwerker, om vrijwilligers en ouderen te ondersteunen en faciliteren.
Door de ondertekening van het reglement zijn contacten tussen de raad en Carion geformaliseerd en heeft de raad concrete invloed. Hierbij heeft de raad altijd het recht om gevraagd en ongevraagd te adviseren.
Directeur Alex Jansen van Carion: “vrijwilligers en medewerkers van de dienstencentra zijn de deskundigen. Zij zijn voor Carion en de gemeente de gesprekspartner en informanten voor wat er speelt onder de ouderen en in de samenleving. Uiteindelijk draait het erom hoe we er samen aan bij kunnen dragen dat ouderen ‘aangenaam’ ouder kunnen worden”.

Uitdagingen
De raad heeft voor de komende periode een aantal uitdagingen. Zo is het essentieel voor de raad om het aantal vrijwilligers op peil te houden. Veel projecten draaien nu goed. Maar als er een paar vrijwilligers uitvallen, kunnen project zomaar ophouden te bestaan. Nieuwe aanwas van vrijwilligers is daarom nodig. Goed om te zien is dat nieuwe projecten zoals maatschappelijke stage en buurtbemiddeling ook nieuwe vrijwilligers van alle leeftijden met zich meebrengen.
Daarnaast geeft de raad duidelijk aan dat de dienstencentra en professionele ondersteuning van Carion belangrijk is. De heer Nieuwstraten en mevrouw Plasman van de raad benadrukken dan ook: “vrijwilligers kunnen veel doen, maar zonder centraal ontmoetingscentrum en de expertise van professionals op de achtergrond zal het niet gaan.”

Bij de foto:
Vlnr: de heer A. Jansen (directeur Carion), de heer A. Nieuwstraten (voorzitter raad Velp) en mevrouw J. Plasman (voorzitter raad Dieren)
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.