Brummen spuit met nieuw middel tegen eikenprocessierups

BRUMMEN – Volgende week start in de gemeente Brummen een gespecialiseerd bedrijf met het preventief spuiten tegen de eikenprocessierups. Dit gebeurt met biologische middelen en alleen op plaatsen waar veel overlast wordt verwacht. Op twee locaties testen we een nieuwe bestrijdingsmethode met microscopisch kleine aaltjes.

De eikenprocessierups, de larve van een nachtvlinder, komt in de maanden mei, juni en juli voor in eikenbomen in een groot deel van Nederland. Ook in de gemeente Brummen. De brandharen van deze rups kunnen gezondheidsklachten veroorzaken, zoals jeuk, huiduitslag en geïrriteerde ogen of luchtwegen. Daarom bestrijden we de eikenprocessierups door nesten weg te zuigen maar óók preventief.

De preventieve bestrijding van de eikenprocessierups heeft de afgelopen jaren goed gewerkt. Daarom heeft het college ook dit jaar hiertoe besloten. Het preventief spuiten start vanaf donderdag 28 april. Een gespecialiseerd bedrijf zorgt voor de uitvoering. Hiervoor wordt het biologische bestrijdingsmiddel Xentari ingezet, een veelgebruikt middel tegen rupsen op groente en fruit.

“Een nadeel van preventief spuiten is dat ook andere soorten rupsen gedood worden. Daarom passen we dit jaar bij de Vosstraat en aan de kanaalzijde van de Dierense/Apeldoornseweg een nieuwe bestrijdingsmethode toe. Hier gebruiken we nematoden: microscopisch kleine aaltjes die de eikenprocessierups nog selectiever bestrijden. De aaltjes leven maar twee uur en kunnen in die tijd alleen binnendringen bij insecten met een zachte huid, zoals de eikenprocessierups. Ze zorgen dat de rups stopt met eten en doodgaat”, zo meldt de gemeente.

Er wordt alleen preventief gespoten op locaties waar veel mensen langs komen. Dit zijn in Brummen de Engelenburgerlaan, Burgemeester de Wijslaan, Elzenbosweg en gedeeltes van de Zutphensestraat. In Eerbeek gaat het om de Coldenhovenseweg hoek Stuijvenburchstraat (in het centrum), Loenenseweg (richting Loenen), Ringlaan (t.h.v. Kiboe en Wedinkerf), Smeestraat hoek Boerenstraat, Bijenkorf, Horsterdijk, Lombokweg en ’t Hungeling (muziektent). In het buitengebied komen de bestrijders in actie langs het kanaal (Dierenseweg en Apeldoornse-weg), Mensinkweg, Boerenstraat, Weg over ’t Hondsveld, Kleine Vosstraat, Vosstraat en L.R. Beijnenlaan.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.