Ruim 2 jaar inburgeraars en vrijwilligers gekoppeld in Rheden

RHEDEN – Onlangs is een rapport verschenen van Regioplan Beleidsonderzoek over de effecten van het landelijke project Taalcoach. Het rapport laat zien dat vrijwilligers als taalcoach een belangrijke aanvulling geven op de inburgeringcursussen.

Door het één-op-één contact kan het taalmaatje aan de slag met de specifieke taalwensen van de inburgeraar. Hierdoor neemt de taalvaardigheid en de zelfredzaamheid van de inburgeraar toe. Door het grotere zelfvertrouwen durft de inburgeraar meer Nederlands te spreken en meer naar buiten te treden. De inburgeraar raakt gemotiveerd om de taal nog beter te leren en de inburgering af te ronden.

Integratie
“Inburgering is een belangrijke eerste stap voor integratie van nieuwkomers in de Nederlandse samenleving. Een succesvolle inburgering ligt natuurlijk voor een deel bij de inburgeraar zelf. Maar tegelijkertijd is de betrokkenheid van Nederlanders heel belangrijk voor echte integratie, dat maakt dit project juist zo succesvol’, zegt Tanja Dijenborgh van Stichting VluchtelingenWerk Midden Gelderland (SVMG) in Rheden, één van de deelnemende organisaties aan het project. De vrijwilligers die voorheen nauwelijks contact met vluchtelingen en migranten hadden, krijgen door het project meer begrip voor de situatie van anderstaligen. Ook merken zij dat het niet eenvoudig is om de taal te leren en sociale contacten aan te gaan.

Samenwerking
Het project Taalcoach is een gezamenlijk project van Humanitas, Gilde SamenSpraak, Landelijk Netwerk Thuisorganisaties, het Rode Kruis en VluchtelingenWerk Nederland. Er zijn inmiddels ruim 9.000 koppelingen tussen inburgeraars en vrijwilligers tot stand gebracht. SVMG voert dit project uit onder de naam Taalmaatjes.
Begeleiding is belangrijk voor het welslagen van het werk van de taalmaatjes. Vrijwilligers willen hun ervaringen delen en willen weten hoe ze de ontmoetingen het beste kunnen invullen. De genoemde organisaties vormen hierin een belangrijke faciliterende rol.
Tanja Dijenborgh: “VluchtelingenWerk biedt een keur aan te gebruiken taalmateriaal aan. Ook organiseren we voor onze nieuwe vrijwilligers een inwerkprogramma van een aantal dagen, waarin onder andere aandacht is voor cultuurverschillen. Onlangs is speciaal voor de taalmaatjes een training van twee dagdelen georganiseerd, waarin het begrip “coachen” nader is uitgewerkt en waarin ervaringen konden worden uitgewisseld.”

Toekomst
Gemeenten konden voor de periode 2008 tot en met 2011 geld ontvangen van het Rijk voor de uitvoering van het taalcoachproject. Maar vanaf 2012 komt er een eind aan de landelijke financiering van dit succesvolle project. ‘Dat is doodzonde, want met geringe middelen worden grote resultaten bereikt,’ aldus Tanja Dijenborgh. Gemeenten die het lokale project willen voortzetten zullen dit uit andere middelen moeten financieren. Als gemeenten een dergelijk project willen voortzetten, is het volgens Regioplan van belang om nu door te pakken. De expertise op lokaal niveau blijft dan behouden en de vrijwilligers blijven beschikbaar voor het project. ‘We hopen dat de gemeente Rheden de resultaten van dit rapport ter harte neemt en dit succesvolle project wil voortzetten’, besluit Tanja Dijenborgh.“

Vrijwilligers die als taalmaatje actief willen worden zijn ook van harte welkom. Zij kunnen met mij contact opnemen via email: tdijenborgh@svmg.nl of tel. 06- 55696290.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.