Jongeren bouwen een toekomst

DOESBURG – Het botenbouwproject Bouwen aan je Toekomst dat eind 2009 begon op de Jachtwerf in Doesburg is bijna afgerond; reden voor Stichting Bouwen aan je Toekomst om donderdag tijdens de Opendag te laten zien wat de jongeren hebben bereikt.

In totaal hebben vijfentwintig Doesburgse jongeren meegewerkt aan de bouw van het bijna vijftien meter lange schip. Zeventien jongeren zijn weer teruggekeerd naar school of hebben een baan gevonden, drie zijn afgehaakt en op dit moment werken er nog vijf jongeren aan hun toekomst.
Theo Willemsen, werkbegeleider bootproject is trots op de jongeren. “Het schip staat er bijna”, lacht hij. “Drie maanden na de start kon een aantal jongens beter lassen dan ik! En voorafgaand aan het project noemde ik hen nog wel schorriemorrie. Ongelofelijk. Het project is een heel mooi leerproces. Als de werfbaas niet tevreden is met het werk dat afgeleverd is, moet het gewoon opnieuw”.
Het doel om de ontwikkelingen van vroege schoolverlaters te activeren en te stimuleren is geslaagd en ook het bevorderen van terugkeer naar school of uitstroom naar een baan is geslaagd. 83 procent van de jongeren die aan het project meegeholpen hebben, is uitgestroomd naar school of een baan.
Dirk-Jan Hiddinga, 21 jaar, werkt nu acht maanden mee aan het project en is ook trots. “Ik was klaar met school en had geen werk meer. Ik was ontslagen. Het botenproject was echt een uitkomst voor mij. Het staat goed op mijn cv, ik doe werkervaring op en inmiddels volg ik nu een BBL-opleiding installatietechniek. Vijf dagen per week werk ik hier en ik ga één dag in de week naar school”, vertelt Hiddinga trots. “De motivatie om het project goed af te maken, zit er bij nog steeds goed in. De communicatie met de jongens onder elkaar vind ik leuk, het is gezellig werk en ik leer wat”, vertelt de jonge boutenbouwer. Zijn droombaan is werken in de installatietechniek, maar het project heeft hem zeker geprikkeld om misschien in de toekomst de scheepsbouw in te gaan. “Maar daar heb je ook mensen zoals ik nodig, dus wie weet”, zegt Hiddinga.
Het schip van veertien meter vijfennegentig is naar alle waarschijnlijkheid eind 2011 klaar. De pleziermotorboot heeft 110 Pk en kan niet harder dan twintig kilometer per uur. “Ook een potentiële koper zonder vaarbewijs kan deze boot kopen, want met deze getallen hoef je geen vaarbewijs te hebben”, aldus Hiddinga. De boot moet ongeveer drie ton opleveren. Een groot deel van de opbrengt, is voor de begroting van het Doesburgse project.
De voor dit project opgerichte Stichting Bouwen aan je Toekomst wordt gedragen door ROC Graafschap College, 2Switch en woonservice IJsselland. Maar ook gemeente Doesburg en de Provincie participeren. – Foto Lotte Bienias.
 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.