“Boerenland is ook natuur”

VELP – Natuurmonumenten wil de weilanden van de Velperwaarden in een riviermoeras laten veranderen. Dit tot onvrede van de agrariërs in het gebied. Zij vrezen voor het voortbestaan van hun bedrijven. De veehouders Wilco Nieuwenhuis en Bart Lubbers werken samen met dierenarts Allard Hendriks en de Geërfden van Velp aan een alternatief plan. “Jarenlang is gedacht: boerenland is geen natuur. Boeren en natuur gaan juist prima samen.”

Terwijl twee scholeksters neerdalen in het voorjaarsgras voor een paringsdans, kauwt in de verte een groepje roodbonte koeien het middagmaal weg. Zo nu en dan overstemmen ratelende wielen en krakende kettingen de suizende wind. De verharde dijk in de Velperwaarden is geliefd bij fietsers. Al trappend kijken zij over het weidse boerenland richting de IJssel. Als het aan Natuurmonumenten ligt, kijken zij binnen afzienbare tijd over een riviermoeras met grazige uiterwaarden. Steltlopers, vlinders en zilverreigers moeten er komen, met onder het wateroppervlak duikende otters en kronkelende salamanders. Dit alles dankzij 2,1 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij. Met deze som geld wil Natuurmonumenten grond aankopen in de Velperwaarden.

Toen Wilco Nieuwenhuis en Bart Lubbers onlangs de krant opensloegen en het plan van Natuurmonumenten vernamen, sloeg de schrik hen om het hart. Al jaren runnen zij een boerenbedrijf in de Velperwaarden. Honderd jaar geleden graasden de koeien van hun voorvaderen al in het gebied. De komst van een riviermoeras vormt een grote bedreiging voor het voortbestaan van hun bedrijf. “Als het gebied onder water komt te staan, kan ik niks meer met de grond”, zegt Nieuwenhuis. “Natuurmonumenten wil de zomerdijk bij de IJssel weghalen, zodat dit gebied gemakkelijk kan onderstromen”, legt Lubbers uit, terwijl hij over een met paardenbloemen bezaaid grasland richting de rivier wijst. “Wij zijn dan genoodzaakt te stoppen met het bedrijf. Van deze grond moeten wij immers leven.”

Waterrecreatie
Zowel de agrariërs als Dienst Landelijk Gebied (DLG) bezitten grond in de Velperwaarden. Via de aankoop van grond hoopt Natuurmonumenten het riviermoeras te realiseren. Het plan van Natuurmonumenten is een onderdeel van het landelijke project Ruimte voor de Rivier. Een achterhaald project, zegt Hendriks. “Uit onderzoeken is gebleken dat het rivierwaterpeil in de toekomst juist alleen maar verder zal dalen.” Ook het voornemen om waterrecreatie in het gebied mogelijk te maken, stuit op ongeloof bij Hendriks. Natuurmonumenten stelt op haar website de Velpse bevolking vissen en pootje baden in het vooruitzicht. “Naar de Velpenaren toe wordt het plan gepromoot via waterrecreatie. Ze zouden straks verkoeling kunnen zoeken in het gebied. Dit is echter bij rivieren verboden vanwege verdrinkingsgevaar.” Verder vrezen de heren voor een muggenplaag door het stilstaande water. “Veel Velpenaren kunnen zich nog maar al te goed de muggenplaag van 1985 herinneren”, zegt Hendriks.

Nieuwenhuis, Lubbers en Hendriks werken sinds kort aan een alternatief plan. Een plan zonder moeras, maar mét aandacht voor flora en fauna en een grotere toegankelijkheid voor toeristen. Hun plan moet bewijzen dat boerenland, natuur en recreatie hand in hand kunnen gaan. Een fietspad voorzien van meidoornbeplanting pal langs de IJssel moet toeristen dichter bij de rivier brengen. Verder moet het gebied blijven zoals het is. Want ook nu is het gebied aantrekkelijk voor weidevogels en andere dieren, vinden de agrariërs. “Onze gronden hebben vanwege de hoge voedingswaarde van het gras veel meer natuurwaarde dan de gronden eromheen”, zegt Nieuwenhuis. Lubbers: “Laat één ding duidelijk zijn: er komen hier geen megastallen.” De agrariërs betwijfelen of Natuurmonumenten wel in staat zal zijn het gebied te beheren. “Het gaat financieel momenteel niet al te best met Natuurmonumenten”, zegt Lubbers. “Dan is het opmerkelijk dat ze er grond bij willen hebben. Wij zijn veel beter in staat dit gebied te beheren. Wij staan veel dichter bij de natuur in dit gebied dan de mensen van Natuurmonumenten.”

Politieke steun
Vooralsnog staat het plan voor het riviermoeras in de ijskast. Vorige week heeft DLG de agrariërs toegezegd de overdracht van de grond te zullen opschorten. Verder is de hoop gevestigd op de politiek. Nieuwenhuis: “We krijgen de politiek, waaronder de provincie, steeds meer achter ons. Daarnaast krijgen we steun van de Geërfden van Velp.” Die steun is volgens Nieuwenhuis en Lubbers hard nodig om ervoor te zorgen dat de boeren in de Velperwaarden kunnen blijven. De twee noemen zichzelf de Laatsten der Mohikanen in het gebied. “Het plan van Natuurmonumenten zorgt ervoor dat hier straks helemaal geen boeren meer zijn”, waarschuwt Nieuwenhuis.

Ook elders in Nederland zetten natuurplannen boeren onder druk, geeft hij aan. Met name jongere boeren raken gedemotiveerd om hun boerenbedrijf voort te zetten. “Natuur en boeren worden als vijanden van elkaar gezien, terwijl deze juist prima samen gaan.” Agrariërs in Nederland hebben hun hoop sinds kort gevestigd op de vorig jaar aangetreden staatssecretaris Henk Bleker. Bleker, naast zijn politieke ambt tevens hobbyboer, is volgens Lubbers en Nieuwenhuis bereid om mee te denken met de agrariërs. Nieuwenhuis: “Jarenlang is gedacht: boerenland is geen natuur. De laatste tijd komen er gelukkig steeds meer tegenovergestelde geluiden.” Hendriks: “We moeten niet vergeten dat boeren de historie van Nederland vormen. Landbouw is altijd de belangrijkste peiler van de Nederlandse economie geweest.”

De Velpse agrariërs willen op korte termijn met Natuurmonumenten om de tafel gaan zitten over de toekomst van de Velperwaarden. “Om samen met Natuurmonumenten iets moois ontwikkelen. We staan volledig open voor samenwerking.” Terwijl ze druk pratende over de toekomst van het gebied nadenken, leidt een voorbijganger op de dijk even de aandacht af. “Hebben jullie de ooievaars al gezien?”, vraagt de wandelaar, waarna hij zijn blik naar de hemel richt, naar zo’n tien ooievaars die in formatie boven de Velperwaarden cirkelen. In stilte wordt er naar boven getuurd. – foto’s Suzanne de Lijser

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.