Herdenkingsbijeenkomst Eerbeek-Loenen

EERBEEK / LOENEN – Groep 8 van de C. van Leeuwenschool uit Eerbeek en de Commissie Bevrijdingsmonumenten Loenen Eerbeek hielden zaterdagavond een herdenkingbijeenkomst bij het Polar Bear monument. Het monument tussen Loenen en Eerbeek is een herinnering aan de Engelse 49e West Riding infanteriedivisie ‘Polar Bears’, die in 1945 Eerbeek en Loenen bevrijdde. Het bronzen beeld van een ijsbeer is geadopteerd door de C. van Leeuwenschool. Onder leiding van juf Jeanette Hoek herdachten de leerlingen, ouders en vele andere aanwezigen de strijd die 66 jaar geleden werd gevoerd. Burgemeester Niels Joosten van de gemeente Brummen vertelde in zijn toespraak dat vrijheid nog steeds geen vanzelfsprekendheid is. Na voordrachten door leerlingen en muziek door muziekvereniging Eendracht, werden bloemen bij het monument gelegd. Namens de gemeente Apeldoorn overhandigde Jelle Reitsma alle kinderen het speldje met de bevrijdingsfakkel.

De oudste leerlingen van de C. van Leeuwenschool besteden veel aandacht aan de Tweede Wereldoorlog. De kinderen maken ook kennis met het verhaal achter het Polar Bears monument. De basisschool uit Eerbeek heeft het monument aan de rotonde tussen Loenen en Eerbeek geadopteerd en houdt die schoon. Ieder jaar op 16 april herdenkt groep 8 bij het monument dat de Engelse ‘Polar Bears’ divisie als onderdeel van het Canadese legerkorps beide dorpen bevrijdde. Het monument werd in mei 2000 ter herinnering aan de ‘Polar Bears’ onthuld. Het monument is een bronzen beeld van een ijsbeer, geplaatst op een sokkel. Hierop is een plaquette bevestigd. Het monument is een replica van een grotere versie die zich in Utrecht bevindt. De ijsbeer was het officiële embleem van de Engelse 49ste divisie.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.