Opsteller bestek krijgt schuld debacle Noordelijk Molenveld

DOESBURG – DHV, het bedrijf dat het bestek schreef voor de het project ‘Revitalisering Noordelijk Molenveld’, is naar voren gekomen als de schuldige voor de overschrijding van liefst 2,1 miljoen euro. Het Doesburgse college is daarnaast zeer bewust van het feit dat ze ondanks dat verantwoordelijk zijn en blijven voor die misser. De oppositie in de gemeenteraad scherpt intussen de messen voor de debatten op 26 en 28 april.

Nadat in december 2010 bleek dat de kosten voor het project – in grote lijnen: de vervanging van de riolering en verbetering van de waterhuishouding in het Noordelijk Molenveld – gierend uit de bocht vlogen, kwamen het college en vooral wethouder Frans Hofman zwaar onder vuur te liggen. Een motie van wantrouwen haalde het net niet in de raad, een motie van treurnis wel. Het college zegde daarna de raad een onderzoek toe en vorige week werden daarvan de resultaten bekendgemaakt.
Voornaamste conclusies zijn: Het ingenieursbedrijf DHV schreef niet alleen het bestek voor de opdracht, maar voerde ook de controle uit. De slager keurde zijn eigen vlees. Een grote fout. Aannemer Jaartsveld valt weinig te verwijten, alle meerkosten waren nodig. Slecht bodemonderzoek door DHV lag aan de basis daarvan. Men dacht zand aan te treffen onder de bestaande bestrating, maar daar bleek klei onder te liggen. Vandaar dat alleen al voor ruim een miljoen klei moest worden afgegraven en zand worden aangebracht.
Bovendien blijkt dat de gemeente Doesburg veel te weinig controle heeft uitgeoefend. Daarvoor dacht men DHV te hebben, maar dat ontslaat de gemeente niet van de eindverantwoordelijkheid. Ook stelt het rapport dat er slecht is gecommuniceerd. De slechte projectorganisatie trekt men zich eveneens aan. Uit het rapport blijkt verder dat het veel duurder uitviel, maar dat er geen geld over de balk is gegooid. “We hadden het alleen vooraf moeten weten, dan hadden we de raad om 4,9 miljoen gevraagd in plaats van 2,8”, aldus wethouder Fred Jansen.
Projectwethouder Frans Hofman: “Het college vindt zich in de conclusies en aanbevelingen van het rapport. Het is niet goed verlopen en we zijn vast van plan daar lering uit trekken. Een traject dat ook al is ingezet. We hebben teveel vertrouwd op een externe partij.”
Het klinkt als een mea culpa, maar of de gemeenteraad daar genoegen mee neemt is de vraag. Uit verschillende reacties – ook in deze krant – blijkt dat het college twee hete avonden te wachten staan.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.