Brummen gaat voor duurzaam

BRUMMEN – Brummen is incidenteel allang bezig met duurzaamheid, maar gaat vanaf nu voor structureel. In het concept Projectplan Duurzame Ontwikkelingen, denken in kansen, van 12 april benoemt de gemeente 25 ‘aanjaagprojecten’.

De aanjaagprojecten vormen een belangrijke start en inspiratie om uiteindelijk te komen tot een visie en programmering voor duurzame ontwikkeling. Vragen als waar onderscheid Brummen zich in en wat is belangrijk voor Brummen worden uitvoerig besproken. “Met zoveel mogelijk mensen dient uiteindelijk het beleid op duurzaamheid te worden bepaald in Brummen. In het Brummense landschap past bijvoorbeeld geen windmolen, maar wel een deelauto; iedereen denkt er weer anders over, maar de aanjaagprojecten moeten mensen enthousiast maken”, aldus wethouder Louke van Wensveen.
Een aantal projecten loopt al zoals het duurzaam inkopen door de gemeente en initiatieven komen ook vanuit de samenleving, van ondernemers en particulieren. “Het motto is ook doen, en ondertussen nadenken; in de volgorde van handen naar hart naar hoofd”, aldus de wethouder.
Er wordt begonnen met een nulmeting die in maart tot juli 2011 plaatsvindt. De nulmeting geeft inzicht in wat er al wel en nog niet gebeurt aan duurzaamheid binnen de gemeente, waarin meer aspecten dan alleen CO2 uitstoot worden meegenomen. De nulmeting ligt uiteindelijk ten grondslag aan het bepalen van de verdere aanjaagprojecten.
Goed voorbeeld doet volgen en daarom wil de gemeente Brummen een duurzaam gemeentehuis. Het huidige gemeentehuis voldoet niet meer aan de eisen; bij de renovatie en gedeeltelijke vervanging van het gemeentehuis wordt onderzocht welke duurzaamheidsmaatregelen kunnen worden getroffen. “Het is de bedoeling dat voor- en tegenstanders mee gaan denken”, licht de wethouder toe. Andere voorbeelden van aanjaagprojecten zijn een duurzame energiecoöperatie, oplaadpunten elektrische auto, rijden op groen gas en centrumplan Eerbeek.
Omdat duurzaamheid een erg abstract begrip is, vindt de gemeente Brummen dat de communicatie rondom dit thema veel aandacht verdient. Naast over losse projecten van gemeente of derden wordt ook over alle duurzaamheidstrajecten gezamenlijk gecommuniceerd zodat de brede scope van duurzaamheid duidelijk wordt.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.