Marcel Rekers; van groenteboer tot aspergeteler

EERBEEK / APELDOORN (Business & Shopping) – Na bijna 30 als marktkoopman met groente en fruit op de markt te hebben gestaan is Marcel Rekers (50) uit Eerbeek een nieuwe uitdaging aangegaan. Op bijna 8 ha. land verbouwt hij nu gedurende 3 maanden per jaar asperges. De asperges worden allemaal uitgesorteerd en veelal verkocht in de bijbehorende winkel. Marcel heeft in 2010 zijn eerste seizoen gedraaid en is erg enthousiast over de overstap. Er komt veel bij kijken. Het is gedurende 3 maanden paar jaar keihard werken, daarna heb je veel vrije tijd.

Op de markt heeft Marcel een leuke en goede tijd achter de rug. Toch knaagde het al een tijdje aan hem dat hij toe was aan iets nieuws. Toen de mogelijkheid zich voordeed om aspergebedrijf De Braamhof in Apeldoorn over te nemen, is hij deze optie samen met zijn dochter serieus gaan bekijken. Beiden werden steeds enthousiaster en zijn de uitdaging aangegaan. Marcel had voor zijn marktkraam een bedrijfsleider aangesteld. Helaas is die eind 2010 weer gestopt. Toen wilde Marcel het graag zelf weer oppakken, zodat zijn zoon uiteindelijk het marktbedrijf over zou nemen. Helaas is dit door beleid van de gemeente niet gelukt. Wel staan ze nog iedere zaterdag in Zutphen op de markt. “Zo blijf ik ook in de rustige periode nog lekker onder de mensen”, aldus Marcel. Rekers heeft altijd erg leuk contact gehad met zijn klanten van de markten in Eerbeek en Dieren. Hij zou het dan ook erg leuk vinden om ze nog eens op de zaterdagmarkt in Zutphen te zien of bij aspergebedrijf de Braamhof in Apeldoorn.

Asperges zijn een bijzondere en exclusieve groente. Ze zijn maar kort verkrijgbaar en het verbouwen ervan is zeer arbeidsintensief. Het begin van het seizoen is erg spannend, wanneer zullen de eerste witte kopjes weer boven de grond steken? De officiële opening van het aspergeseizoen was donderdag 14 april. Op die datum opende ook de winkel bij de Braamhof aan de Deventerstraat 550 in Apeldoorn weer. Het oogsten van asperges is en blijft handwerk. Elke dag worden de asperges geoogst (dit heet steken) men loopt langs de bedden, ziet een kopje van de asperges en steekt deze af met een speciaal aspergemes. Deze worden in een kist gelegd en daarna opgehaald en gekoeld in grote waterbakken. Vervolgens worden de verschillende soorten uitgesorteerd en in de winkel verkocht.
Wilt u eens van dicht bij meemaken hoe het telen van asperges in zijn werk gaat? De Braamhof heeft zondag 22 mei een open dag. Er zijn dan rondleidingen, een asperge kookdemonstratie, proeverijen en nog veel meer! Op de open dag en de rest van het aspergeseizoen bent u 7 dagen per week van harte welkom.
De openingstijden zijn: Maandag t/m zaterdag van 8.30 – 18.30 uur & Zon- en feestdagen van 9.00 – 16.00 uur.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.