Loenen strijdt voor zwembad

LOENEN – Zelden was er zoveel kabaal in de raadzaal in Apeldoorn. Loenen was massaal naar Apeldoorn getrokken om kracht bij te zetten tegen de (boze) plannen van de gemeente Apeldoorn om het Loenense bad Molen Allee te sluiten. Bijna alle leerlingen van de beide basisscholen waren met hun ouders naar het stadhuis gekomen om met spandoeken, toeters, fluitjes en bellen te protesteren tegen de sluiting.

Het actieve bestuur van de stichting Het Zwembad Loenen had er veel werk van gemaakt om samen met de scholen in grote getale naar Apeldoorn te trekken. Buiten en in de raadzaal liet de jeugd duidelijk merken dat Loenen boos is.
De gemeente Apeldoorn moet een fors bedrag bezuinigen en gaat het oude Sportfondsen sluiten met heeft ook plannen met de andere Apeldoornse baden. Loenen kreeg ieder jaar 160.000 euro subsidie. Tegenover ruim 25.000 bezoekers vindt de gemeente dit teveel en wil de subsidie stoppen. Dat heeft sluiting tot gevolg.

Donderdagavond was er een politieke markt waar de betrokkenen konden inspreken en waar de politieke partijen hun visie konden geven over dit onderwerp. De Loenenaren waren in de raadzaal soms zo rumoerig, dat de voorzitter hen moest manen rustiger te zijn zodat de sprekers hun betoog konden houden.
Voorzitter Ben Sanders van het Loenense bad Molen Allee vertelde duidelijk in zijn betoog dat Loenen beslist niet zonder zwembad kan. Er zijn tal van activiteiten. Ook uit de omliggende dorpen komt men naar Loenen. Bovendien hebben Loenenaren royaal gegeven voor het gerenoveerde bad en zijn er veel vrije uren in gestoken. Sluiting zou volgens hem pure diefstal zijn. Sanders zag wel kans om hier en daar wat te bezuinigen. Bovendien loopt de aflossing van de lening dit jaar af. Hij stelde beslist dat het bad niet zonder subsidie kan. Het bad bestaat al ruim 75 jaar en moet beslist blijven.
Vertegenwoordigers van de politieke partijen en het college waren zeer onder de indruk van het ‘Loenense geweld’ en bleken bereid water bij de wijn te doen door mogelijk een lagere subsidie beschikbaar te stellen.
Het badbestuur gaat de bezuinigingsmogelijkheden onderzoeken. Binnenkort komt de voorjaarsnota aan de orde en dan zal een besluit genomen worden over de Apeldoornse en het Loenense bad – foto Martien Kobussen
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.