Wildbeheereenheid plaatst wildspiegels tegen aanrijdingen

BRUMMEN – Jaarlijks worden er in Nederland honderden, in het wild levende, dieren doodgereden. Dit zijn voornamelijk reeën, edelherten, damherten en wilde zwijnen. Ook in de gemeente Brummen worden jaarlijks tientallen reeën en dassen doodgereden, vaak kerngezonde dieren.

Om dit te voorkomen, heeft de Wildbeheereenheid Brummen (opnieuw) wildspiegels geplaatst langs de gemeentelijke wegen in het buitengebied. Onderzoek – door van Haaften – uit het verleden heeft uitgewezen dat weliswaar niet alle aanrijdingen met wild kunnen worden voorkomen, maar dat het plaatsen van wildspiegels wel helpt. Overigens kunnen de automobilisten ook een handje helpen door de snelheid aan te passen met name bij zonsondergang – veel aanrijdingen worden veroorzaakt door een te hoge snelheid. Bij een snelheid van 60 km/uur heeft het wild kans de auto te ontwijken en deze snelheid biedt ook nog de mogelijkheid tijdig te stoppen. Tevens dient men er rekening mee te houden dat na een overstekend dier, er nog meerdere kunnen volden.

De Wildbeheereenheid Brummen heeft in het verleden ook al wildspiegels geplaatst, maar deze waren nodig aan vervanging of groot onderhoud toe. Uiteraard kost dit inspanning, overleg en geld. De Wildbeheereenheid is dan ook zeer content met de goede samenwerking en de financiële bijdragen van de gemeente Brummen en het Gewest van de K.N.J.V. (Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging). Inmiddels is ook een toezegging ontvangen van de gemeente Rheden om haar wegen in het gebied van de Wildbeheereenheid aan te pakken.
In een aantal zaterdagen zijn vrijwilligers van de Wildbeheereenheid Brummen aan de slag gegaan om oude spiegels te verwijderen en nieuwe spiegels te monteren en te plaatsen op die locaties, juist waar veel wild oversteekt en waar ongelukken gebeuren.

Wat kunt u zelf doen bij een aanrijding met wild? Bel direct de politie, ook als het dier niet blijft liggen. Probeer zo goed mogelijk de locatie door te geven. Wacht de komst van de politie of de faunabeheerder (rustig) af.
Wat moet u beslist niet doen! Rijd niet door, dat is strafbaar. Ga nooit achter het dier aan, laat dit aan de deskundige faunabeheerder over. Bel ook niet met de dierenambulance, maar met de politie (in het wild levende dieren hebben weinig kans na revalidatie te overleven). De dierenambulance ontfermt zich wel over het klein wild wat is aangereden en nog levend wordt aangetroffen, zoals dassen, vossen, marters en vogels. Neem het aangereden wild nooit mee. Het zijn beschermde dieren en de Flora- en Faunawet staat dit niet toe. Dit is dus strafbaar. Alleen de opgeroepen faunabeheerder is bevoegd dit dier te vervoeren.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.