Proef toevoegen grofzand op aantal zandwegen in Bronckhorst

BRONCKHORST – Wie aan of in de directe omgeving van een zandweg woont, weet dat de staat van deze wegen erg afhankelijk is van de weersomstandigheden. Door grofzand toe te voegen worden wordt de overlast verminderd.

In de herfst en winter kan op zandwegen regelmatig overlast zijn door regen- en sneeuwval. Bij droogte in combinatie met wind en verkeer, en een te hoge snelheid, is er overlast van stof. “Wij zijn ons bewust van deze problemen en onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om de overlast te verminderen. Wel met als uitgangspunt dat een zandweg, een zandweg blijft. Wij willen dit landschappelijke element en de uitstraling die het heeft behouden. Oplossingen zoals semiverharden of zelfs geheel verharden zijn daarom niet aan de orde”, aldus de gemeente Bronckhorst.

Afgelopen najaar heeft de gemeente een proef gedaan met zeer grofzand op zandwegen (o.a. op een deel van de Wisselinkweg in Zelhem). Dit natuurlijke materiaal komt vrij bij de bewerking van grind. Door de vorm heeft het materiaal een grote zogenaamde haakweerstand. In natte perioden ontstaat daardoor een stabielere zandweg en in droge periodes is er minder stof. “We brengen een laag zeer grofzand aan die we vermengen met de bestaande zandweg. Het blijft een zandweg en er kan hinder blijven in de vorm van modder en stof, maar het neemt af. De eerste resultaten zijn positief en voor ons aanleiding de proef nu uit te breiden. Een mogelijk nadelig gevolg, dat we tijdens deze proef gaan meten, kan zijn dat meerdere weggebruikers van de zandwegen gebruik gaan maken en zij hogere snelheden rijden”, aldus de gemeentewoordvoerder.

Bewoners waar de gemeente de proefvakken gaat aanleggen, zijn onlangs per brief over het plan geïnformeerd. Er is gekozen voor wegen waar alle eerder genoemde soorten overlast voorkomen. De proef duurt een jaar, zodat alle seizoenen goed in beeld komen.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.