De Arend houdt oude drukkersvak in stand

DOESBURG – Van vragen wordt je wijs en als je ziet hoe iets gemaakt wordt, weet je het voor eeuwig. In de ambachtelijke drukkerij De Arend wordt uitsluitend gewerkt met losse loden en houten letters, waarvan een ruim assortiment lettertypes aanwezig is. Ook de ornamenten en clichés voert men in het handzetsel in. De vier drukpersen worden allen met de hand bediend.
Eigenaar Arie Niks is in het begin van de zeventiger jaren al begonnen met het verzamelen van de oude drukkersgereedschappen en materialen. In die tijd ging menig drukkerij over van het eeuwenoude boekdruksysteem over naar de moderne offset. Momenteel vinden er in de grafische industrie indrukwekkende vernieuwingen plaats. En verdwijnt helaas het oude ambacht van zetten en boekdrukken. Het is voor velen dan ook een openbaring om te zien hoe vroeger boeken en ook kranten gedrukt werden. Hoe dit letter voor letter gezet moest worden.
Daarom heeft eigenaar Arie Niks besloten om niet allen tijdens de culturele zondag open te zijn, maar ook iedere dinsdagmiddag van 14.00 tot 16.30 uur. De drukkerij is te vinden op de Burg. Nahuyssingel 28, Doesburg – foto: Hanny ten Dolle