De Magneet trekt aan

VELP – Activeringscentrum De Magneet is donderdag officieel geopend door wethouder Tjebbe Vugts van de gemeente Rheden. Het activeringscentrum, gevestigd in sociaal cultureel centrum De Poort in Velp, houdt activiteiten en biedt vrijwillige diensten aan in de wijk Velp-Zuid, door en voor inwoners.

Inwoners van Velp-Zuid met een uitkering kunnen in De Magneet aan de slag als activeringsmedewerker om hier relevante werkervaring op te doen. Wethouder Vugts licht toe dat het idee vanuit Werk en Inkomen is ontstaan. “Het is de bedoeling mensen met een uitkering weer in hun kracht te zetten zodat ze hun pluspunten kunnen herontdekken. Het mes snijdt eigenlijk aan twee kanten. Ook is het activeringscentrum er om activiteiten voor in de wijk op te zetten; om een bijdrage te leveren aan de leefbaarheid in de wijk”.
Bert Klomps is sinds oktober 2010 activeringsmedewerker. “Ik zat een tijdje thuis en wilde weer iets actiefs doen. Daarnaast spreekt de sociale kant mij aan; dat ik iets kan betekenen voor de wijk. Hier kan ik met anderen werken en word ik gecoacht.”.
Ook voor activeringsmedewerker Nils Geurts was De Magneet een mooie uitkomst. “Na mijn studie kwam ik niet aan het werk. Na een tijd heb je dan toch een gat op je CV. Nu werk ik hier op vrijwillige basis als huiswerkbegeleider en werk ik mee op de computerondersteuning. Ook zijn we nu de activiteiten koken en wandelen aan het opzetten”.
Coördinator van het activeringsteam, Steffie van Asmuth, legt uit dat persoonlijke begeleiding een belangrijke rol speelt. “Ik vraag de activeringsmedewerkers wat hun beeld is, waarvoor zij zich willen inzetten, wat ze aanspreekt en wat ze willen leren en daaruit komen dan persoonlijke leerdoelen”.
“Het doel is dat de zelfredzaamheid van de medewerkers omhoog gaat, dat de mensen uit de wijk bij activiteiten betrokken worden en elkaar beter leren kennen. De activeringsmedewerkers leveren een nuttige bijdrage. En het zou natuurlijk een heel mooi resultaat zijn als deze mensen uiteindelijk weer op de arbeidsmarkt aan de slag gaan, maar dat is niet het ultieme doel”, aldus de wethouder.
Nadat Vugts de slinger had doorgeknipt, konden bewoners van de wijk alvast proeven aan de activiteiten van De Magneet. Tijdens de High Tea van Femmie catering gingen bewoners in gesprek met de activeringsmedewerkers. Femke van Femmie Catering heeft ook als activeringsmedewerker gewerkt en heeft nu haar eigen cateringbedrijf.
De Magneet biedt op dit moment huiswerkbegeleiding en een workshop Nailart aan, heeft een klussendienst, een servicedienst en een computerdesk en bij De Magneet kan men leren buikdansen. Het activeringscentrum is onderdeel van de wijkvernieuwing Velp-Zuid. – Foto Ron Oostveen.

Tel. 06 – 15139623
E-mail. demagneet@rheden.nl
Tel. 026 – 3614052 (huiswerkbegeleiding)
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.