Volksclub SC Doesburg krijgt een facelift

DOESBURG – Ger Melissen kreeg ruim een paar jaar geleden van de gemeente Doesburg en de Gelderse Sportfederatie een opdracht: zet voetbalclub SC Doesburg weer op de rit. Een opdracht die resultaat oplevert. Van een vereniging die misschien wel op sterven na dood was, leeft de blauw-rode club weer helemaal op. De groei zit er in en de structuur binnen de al 96 jaar bestaande club wordt gemoderniseerd.

Eén van de exponenten van ‘het nieuwe Sportclub Doesburg’ is Ineke van Elke. Ze is er eerlijk in: ze heeft eigenlijk niet veel met voetbal. Dat ze inmiddels zeer begaan en actief is met SC Doesburg, is te danken aan Wim Egbertsen. “Die ken ik uit de gemeentepolitiek. Hij heeft mij geholpen bij het opzetten en vormgeven van een lokale partij. Later vroeg hij mij om op mijn beurt te helpen met SC Doesburg, waarvan hij voorzitter was geworden. Ik weet iets van marketing en pr, dus dat ben ik gaan doen. En ik moet zeggen: ik vind het hartstikke leuk werk. Ik heb nog steeds niet veel met voetbal, maar met de vereniging en de mensen van de club inmiddels wél. Bovendien zie ik wel het belang van een gezonde voetbalclub voor een gemeenschap.”

Ger Melissen raakte bij Sportclub Doesburg betrokken, nadat toenmalig voorzitter Nijland een verzoek om steun richtte aan de Gelderse Sportfederatie. Ook de gemeente Doesburg steunde het verzoek om hulp bij het weer gezond maken van de club. “Er waren verschillende dingen misgegaan, bestuurlijk en financieel. Er waren ook steeds minder leden”, vat Melissen de problemen samen. “Er was weinig sturing, de geldstromen waren weinig transparant, er waren afspraken en regelingen die niet goed werkten. We hebben een plan gemaakt en zijn aan het werk gegaan. Feitelijk zijn er vooral duidelijkheid en sturing gekomen. En daarmee hebben we hebben mensen weer enthousiast gekregen voor de club. In 2010 hebben we aan het fundament gebouwd, dit jaar zetten we de rest op poten.”
De club merkt dat SC Doesburg weer gaat leven. Er zijn meer leden, meer vrijwilligers. Er is vooral ook weer enthousiasme. Melissen: “De beleving om mee te willen doen is er duidelijk. We hebben er zo veel mogelijk mensen bij betrokken: ouders van jeugdleden, maar we hebben ook gesproken met de imam van de moskee, waardoor de Turkse spelers zich nu ook meer op de club richten. We hebben momenteel 340 leden, waarvan 138 jeugdleden. Kinderen uit Doesburg die eerst naar Angerlo Vooruit trokken, blijven nu in eigen plaats voetballen of komen terug naar Doesburg. Het ledental groeide vorig jaar met 32 procent, vooral bij de jeugd. Rodney Hartgers en Christiaan Bruins doen daar hartstikke goed werk. Ook het weer in eigen beheer exploiteren van de kantine is een goede zaak geweest. Die was verpacht en het was feitelijk een café geworden. Nu is het weer een sporthuiskamer, een clubhome.”

Er is al veel gedaan. Van Elk zorgde voor een goede documentatiemap om sponsors te kunnen werven, ze gaf het clubblad een facelift en zette de pr op poten. Ook op andere gebieden werd vooruitgang geboekt. De kantine functioneert weer op vrijwilligers die bardiensten draaien, de jeugd wordt goed begeleid door betrokken trainers en ouders en er zijn weer toekomstplannen. “We gaan beginnen met het 45+ Voetbal. Dat wordt gespeeld met teams van zeven man, op een half veld. Spelers zijn minimaal 45 jaar, er mag onbeperkt gewisseld worden, de buitenspelregel telt niet. Het is bedoeld om oudere voetballers langer of weer te laten spelen”, legt Melissen uit. “We zijn ook aan het inventariseren of G-voetbal mogelijk is. En een ander plan is om op het sportcomplex sportieve buitenschoolse opvang te bieden.” Ineke van Elk vult aan: “We hebben ook al een groep van 20 meiden en vrouwen die willen voetballen, dus damesvoetbal komt ook van de grond.”

Niet alleen Melissen en Van Elk, maar ook de andere betrokken, voelen dat er een nieuw elan in de club zit. Mensen willen weer betrokken worden en zijn bij Sportclub Doesburg. “We proeven dat het weer gaat leven in Doesburg en dat is een belangrijke motor.”
Wensen voor de komende periode zijn: twee extra bestuursleden en een hoofdsponsor. “We zoeken nog een secretaris en een bestuurslid accommodatie”, legt Melissen uit. “Het zoeken is nu ook naar een sponsor die ziet hoe het nu gaat bij SC Doesburg en die in die positieve spiraal mee omhoog wil. Het is een volksclub met betrokken mensen, we vertegenwoordigen alle geledingen in de samenleving. Dus in september, als ik klaar ben met mijn opdracht hier, zou ik de club graag achterlaten met een goede hoofdsponsor.”

Meer info is verkrijgbaar bij Ineke van Elk: tel.: 06-34647314.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.