Zwembad Coldenhove viert tweede lustrum

EERBEEK – Het voorjaar heeft zich inmiddels aangekondigd en dat betekent een nieuw seizoen oor het Eerbeekse zwembad aan de Boshoffweg. Het is een bijzonder jaar; het is tien jaar geleden dat het bad door de gemeente werd overgedragen aan de Stichting tot Exploitatie van zwem- en recreatiebad Coldenhove (SEC).

Jaren heeft het geduurd voor deze overdracht een feit was. Voor die tijd werden beide gemeentelijke zwembaden Coldenhove in Eerbeek en Rhienderoord in Brummen beheerd door één stichting. In 1996 dreigde al een sluiting van het Eerbeekse zwembad omdat de aankomende renovatie aan het bad te duur bleek. Massaal protesteerde de Eerbeekse bevolking. Een inmiddels gevormde werkgroep adviseerde het bad onder te brengen in een stichting met een eigen exploitatie, maar het leidde niet tot het gewenste doel.
Toen het college van de gemeente Brummen meldde dat een ondernemer uit Brummen het Eerbeekse bad voor een symbolisch bedrag van een gulden wilde overnemen, gooide de werkgroep het bijltje erbij neer. Even later zag de ondernemer af van de overname omdat papierfabriek Colenhove jaarlijks een behoorlijk bedrag van hem zou willen ontvangen voor levering van het warme koelwater. De directie van de papierfabriek liet vervolgens weer weten dat die kosten niet in rekening zouden worden gebracht als het bad door een stichting werd beheerd. Na enige tijd stelde de gemeente een neutrale onderzoekscommissie in. Het advies van deze commissie Broekman was verzelfstandiging van Coldenhove.
In mei 2001 werd het gerestaureerde zwembad officieel geopend door stichtingsvoorzitter Hans Wensink en oud-wethouder sportzaken Hogenboom. Het behaalde resultaat was niet gelukt zonder de niet aflatende inzet van Wensink en de support van de Eerbeekse bevolking. Het nieuwe stichtingbestuur kreeg ineens een bedrag voor onderhoud en instandhouding van het bad. Sinds de overdracht staat Coldenhove financieel volledig op eigen benen.

Na het overlijden van Wensink is Eric van Tiulden voorzitter van het bestuur, Eric Veldink is penningmeester, Gees Borneman secretaris en Frank van Ginkel bestuurslid. Hans Verlangen is de volledig gekwalificeerde badmeester en de enige vaste kracht. In de zomermaanden wordt hij bijgestaan door seizoensmedewerkers. De 25 vrijwilligers zorgen bij toerbeurt dat alles op rolletjes loopt.
De voorverkoop van abonnementen vindt plaats van 26 tot en met 29 april aan het bad. Aansluitend, op 30 april, wordt het bad opengesteld voor alle zwemmers. In de eerste week van mei beginnen de zwemlessen voor het A- en B-diploma. Elke zaterdag kan men zich hierover laten informeren of aanmelden, tussen 09.30 en 14.00 uur.

www.zwembadcoldenhove.nl
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.