‘Vrijwilligerswerk alleen mogelijk met steun gemeente’

RHEDEN – Tijdens een informatieve bijeenkomst van de PvdA heeft een aantal vrijwilligersorganisaties hun mening gegeven over de voorgenomen bezuinigingen van de gemeente Rheden. Zij gaven aan alleen te kunnen zorgen voor hun vrijwilligers als de gemeente zorgt voor de ‘secundaire arbeidsvoorwaarden’.

Een aantal vrijwilligers- en mantelzorgorganisaties ging met elkaar in gesprek. Hierbij waren onder andere Humanitas en Carion, maar ook VVO en de Rhedense Muziekfederatie. In totaal telt de gemeente Rheden ongeveer 540 vrijwilligers- en mantelzorgorganisaties. Het huidige college heeft voorstellen gedaan tot verdere bezuinigingen en meer inzet van vrijwilligers. De organisaties denken wel dat het gaat lukken om meer vrijwilligers te trekken, maar de gemeente zal moeten zorgen voor budget voor professionele ondersteuning en coördinatie, geld voor opleiding, training, onkostenvergoedingen en reiskosten.

De organisaties gaven bovendien aan dat de vrijwilligers dan wel meer taken krijgen, maar dat ook andere subsidieverstrekkers bezuinigen. Dit houdt in dat er meer werk moet worden gedaan met een kleiner budget. De gemeente rekent steeds meer op zorg van familie en vrienden, maar dit is volgens de organisaties onterecht. Ook vrienden en familie staan onder steeds grotere druk van werk, zorg voor kinderen en ouders. Langdurige hulp is dan niet beschikbaar. Volgens de COSBO belandt één op de drie mantelzorgers eerder in een ziekenhuis of instelling dan degene die ze verzorgen. Verder signaleren de organisaties een gebrek aan kennis. Nog steeds blijkt één op de vijftien mensen die recht hebben op kinderbijslag niet te weten waar je dit kan aanvragen. Ditzelfde geldt voor bijvoorbeeld huurtoeslag. Door geld weg te halen bij deze organisaties, hebben zij minder mogelijkheden tot training en opleiding van vrijwilligers. Dit geldt voor trainers van een sportclub, maar ook voor vrijwilligers van Humanitas, waar de gemeente zelf mensen naar doorverwijst. Het is bovendien gebleken dat onkosten- en reiskostenvergoedingen veel ambtelijke inzet en dus veel geld kosten en veel ergernis opleveren bij vrijwilligers, dat velen om deze reden opstappen. Ondersteuning voor hulpzoekers is vaak slecht te vinden. Er wordt dubbel werk gedaan of het werk is niet gedaan. De juiste ondersteunende organisatie vinden is heel lastig. Er is een gebrek aan een goede, professionele coördinatie van alle organisaties.

De PvdA hield deze bijeenkomst om de mening van de verschillende organisaties te peilen. De partij geeft aan zich in te gaan zetten voor de nodige steun en aandacht.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.