Goede voorzieningen en laagste woonlasten in Zevenaar

ZEVENAAR – De gemeente Zevenaar kent een goed voorzieningenniveau op het terrein van onderwijs, sport, gezondheid, werkgelegenheid en cultuur. Daarnaast blijkt dat Zevenaar de laagste woonlasten heeft.

Hoewel het niet voor het eerst is dat Zevenaar de ranglijst van goedkoopste gemeenten aanvoert, is dit voor de gemeente geen doel op zich.
In de gemeente Zevenaar is jarenlang een gedegen en sober financieel meerjarenbeleid gevoerd. “Ons beleid is altijd geweest om eerst te sparen en daarna pas bepaalde uitgaven te doen”, licht wethouder Gerard Nijland van Financiën toe. Door de gunstige reservepositie konden veel wensen worden gedekt uit de reserves, zonder dat daarvoor de OZB verhoogd hoeft te worden. Ook door de Gemeenschappelijke Regeling ‘Reinigingsdienst De Liemers’, waarin Montferland en Zevenaar samenwerken op het gebied van afvalinzameling, zijn schaalvoordelen behaald. De inzameling geschiedt in eigen beheer met eigen materieel. Door al deze aspecten lukt het Zevenaar om de lokale lasten laag te houden, terwijl de gemeente een goed voorzieningenniveau heeft.

In de Atlas van de lokale lasten 2011, brengt COELO (Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden) jaarlijks het niveau en ontwikkelingen van de lokale lasten in kaart. Onder de gemeentelijke woonlasten verstaat COELO het gemiddelde bedrag dat een huishouden betaalt aan OZB, rioolheffing en reinigingsheffing, minus een eventuele heffingskorting. Met 480 euro werd Zevenaar als de goedkoopste gemeente aangewezen, terwijl de gemiddelde woonlasten op 671 euro liggen. Ook als de waterschapslasten worden meegenomen zijn de woonlasten met 756 euro het laagst in Zevenaar.
De stijging van de gemeentelijke woonlasten valt dit jaar overigens landelijk lager uit dan de inflatie. Dat is volgens het onderzoek in jaren niet voorgekomen.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.