Communicantjes sparen voor stichting De Opkikker

REGIO – Onlangs presenteerden 35 kinderen van de parochie Levend Water aan de IJsseloevers (fusie van de parochies in Rheden, De Steeg, Dieren, Brummen, Doesburg-Angerlo, Drempt en Lathum-Giesbeek) zich in de H. Andreaskerk in Brummen. Zij gaan eind mei hun eerste Heilige Communie doen. Het is gebruikelijk dat de zeven- en achtjarigen zich goed voorbereiden op deze stap, onder andere door te sparen voor een goed doel, om zich bewust te worden van minderbedeelden in de samenleving. ‘Delen met elkaar’ is immers een belangrijk onderdeel van vrijwel elke religie.

Deze groep Communicantjes gaat zich inzetten voor Stichting De Opkikker op voorstel van Francie Jansen uit Doesburg. Zij is lid van de voorbereidingsgroep en kent van nabij een ‘ambassadeur’ van de Opkikker: Lisa van den Broeke (16). Lisa, ook uit Doesburg, heeft zelf enkele jaren geleden met haar broer en ouders genoten van een Opkikkerdag en nu zet zij zich in om De Opkikker meer bekendheid te geven. Stichting De Opkikker organiseert namelijk geheel verzorgde dagen vol prettige activiteiten voor gezinnen waarvan een kind langdurig ziek is, zodat het hele gezin even uit de narigheid gehaald wordt. In zo’n moeilijke periode draait bijna alles om de zieke en is er vaak minder aandacht voor broertjes en zusjes. Ook de ouders kunnen een verwendag vaak goed gebruiken – om even de ziekte te kunnen ‘vergeten’. Om deze verwendagen kosteloos aan de gezinnen te kunnen aanbieden is, naast de inzet van talloze vrijwilligers, uiteraard (veel) geld nodig.

In de komende twee maanden gaan de Communicantjes thuis en in hun omgeving klusjes doen om zodoende centjes te verdienen. Tafel dekken, auto wassen, hond uitlaten, hun eigen kamer opruimen – allemaal tegen een vergoeding die in het spaardoosje gaat. Verder hebben alle kinderen ook een grote doos meegekregen om oude mobiele telefoons in te verzamelen Die brengen namelijk ook geld op. De komende tijd gaan de kinderen langs bij familie, buren, collega’s van hun ouders en zo verder. Als het goed is, kunnen de kinderen hun boodschap zelf vertellen, maar nu weet de lezer vast waarover het gaat… Tijdens de Communievieringen zal bekend gemaakt worden welk eindbedrag de kinderen bij elkaar gespaard hebben. Die vieringen zijn op 22 mei in Giesbeek en op 29 mei in Rheden en Doesburg.

Stichting De Opkikker bestaat inmiddels zestien jaar. De Opkikker organiseert zowel ‘individuele’ verwendagen als Super-Opkikkerdagen voor zo’n zestig gezinnen tegelijk; in totaal voor ongeveer 1.500 gezinnen per jaar. De gezinnen worden geselecteerd door pedagogische medewerkers van 41 ziekenhuizen in heel Nederland. De Opkikker nodigt de gezinnen uit en regelt verder àlles, van vervoer tot gezinsbegeleider, van eten tot fotocamera en biedt een compleet dagprogramma. “De gasten hoeven zich werkelijk helemaal nergens druk om te maken tijdens de opkikkerdag,” stelt een vrijwilliger van de stichting. De Opkikker maakt dankbaar gebruik van alle mogelijke contacten met bedrijven en instellingen die willen sponsoren of diensten aanbieden.

Meer info: www.opkikker.nl ; eenmalige giften of maandelijkse donaties zijn welkom op de bankrekening van Fortis: 83.52.27.707. Voor het aanbieden van oude mobieltjes zie www.mobieltjesactie.nl .

Op 9 april wordt een landelijke Opkikkerdag gehouden. Doel daarvan is dan mensen in hun eigen omgeving iemand die het moeilijk heeft, een opkikkertje aanbieden. Meer info: www.opkikkerdag.nl.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.