Alles wat leeft en bloeit, boeit

EERBEEK – “Het is alles wat leeft en bloeit, dat boeit”, vertelt Wim Biezeman, 81 jaar uit Eerbeek. Onlangs was hij 40 jaar lid van het IVN. Hij begon bij IVN-Apeldoorn en nu zet hij zich al ruim 23 jaar in voor IVN – Eerbeek en omstreken.

Toen de natuurliefhebber bij Huis te Eerbeek ging werken, kreeg hij de kick. “Ik ging ruimer denken, niet zo eenzijdig en het werk was heel afwisselend. Toen besloot ik me bij het IVN aan te sluiten. De hele natuur spreekt me aan”. Hij werkte jaren als natuurgids Hiervoor heeft Biezeman een twee jaar durende opleiding gevolgd in Apeldoorn bij het IVN. “Vooral het enthousiasme voor de natuur overbrengen op de jeugd vond ik heel belangrijk, maar dat is wel moeilijk. Kleine kinderen gingen wel mee, maar jongeren hadden andere dingen te doen”. Nu werkt hij niet meer als natuurgids. “Dat houd ik niet meer vol op mijn leeftijd.” Drie jaar geleden stopte hij, maar dat betekent niet dat hij zich niet meer actief inzet voor het IVN. “ Eén keer in de veertien dagen gaan we met een groep van twaalf man knotten; het snoeien van wilgknotten. De kleine takken gaan naar de Apenheul, naar de apen. In de schors zit een soort morfine dat de apen heel lekker vinden, de kale takken gaan naar scholen die op kamp gaan om mee te vlechten en de dikkere takken worden gebruikt om nieuwe wilgenstaken van te maken”. Deze werkzaamheden doet hij met de werkgroep Venel, onderdeel van IVN Eerbeek en omstreken. Andere werkgroep zijn werkgroepen excursies, jeugd, natuur in beeld, natuurtuin, publiciteit en scholing.
Werkgroep Venel gaat ieder jaar naar de Landschapsdag. “Dit jaar was dat in Renkum. Het was heel leuk, we doen daar van alles. We snoeien en zetten de meidoornhaag weg en in de middag is er dan een fiets- of wandeltocht door de natuur. Ik fiets liever, want mijn knie is niet meer zo goed. Bovendien kom je veel verder op de fiets en zie je veel meer”.
In 2004 won Biezeman de Vrijwilligersprijs van Landschapsbeheer Gelderland. Het geldbedrag van 500 euro heb ik besteed aan zorgboerderij Rodenburg in Hall. “Daar heb ik het erf beplant met fruitbomen en bessenstruiken. In mijn vrije tijd houd ik dat nog steeds bij”. In de vlindertuin in Loenen snoeit hij de boel ook twee keer per jaar en pleegt hij verder onderhoud.
Ook in zijn eigen tuin is hij actief met de natuur bezig. Ik heb een eigen bloemen- en groentetuin en hij stekt zelf lavendel en fruitboompjes. De mensen in de buurt kennen Biezeman allemaal en hij helpt ze graag in de tuin. “Ik doe wat voor hen en zij doen weer iets voor mij terug. Zo helpen we elkaar”.
Wat de natuurliefhebber nou het mooiste vindt of het meeste aanspreekt kan hij niet zeggen. “Ik houd van vrijheid en van alles wat leeft en bloeit. De mooiste boom is toch wel bij Huis te Eerbeek. Dat is vermoedelijk de oudste boom van Nederland; ongeveer 300 jaar. Ook houdt ik van grote coniferengroepen met een omtrek van 60 tot 80 meter. “De mooiste plek is natuurlijk de Loenermark”, aldus Biezeman. – Foto – Lotte Bienias.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.