Lente op de Loenermark

LOENEN – Het was een drukte van jewelste rond de schaapskooi van Geldersch Landschap op de Loenermark. De schapen stonden letterlijk te trappelen om voor het eerst hun poten weer te mogen strekken op de hei. De pasgeboren lammetjes weten nog niet wat hen boven het hoofd hangt, maar zij voelen dat er iets spannends staat te gebeuren en laten opgewonden van zich horen. Herder Roelof Brandsma en zijn hond zijn er klaar voor: de eerste tocht naar de hei kan beginnen!

De uitgelaten kudde liet woensdag voor het eerst sinds de lammertijd de vertrouwde kooi en weide achter zich om weer ‘aan het werk’ te gaan. Twee en een halve week nadat het laatste lam geboren is, trekt de schaapherder er weer op uit met zijn nieuwe kudde. De kudde is in twee maanden tijd ruim verdubbeld met maarliefst 149 lammetjes en 133 ooien. Het is een mooie stoet om te zien. De hond is druk in de weer om al het jonge grut in het gareel te houden. Drie lammetjes lopen dartel in het kielzog van de herder. ‘Dit zijn lammeren, die ik met de fles heb grootgebracht’, vertelt Roelof. ‘In totaal heb ik vijf lammetjes met de fles moeten voeden. Daar heb je je handen echt aan vol, want in het begin moeten ze maar liefst vijf keer per dag de fles! Nu zijn ze zo vertrouwd met mij, dat ze me overal volgen.’
‘Eindelijk weer thuis’

Na een kort tochtje door het bos komt de groep bij de open hei. En dan begint het feest pas goed. De volwassen dieren herkennen hun vertrouwde hei en trekken spontaan een sprintje. Luid blatend rennen ze de hei op en maken mooie bokkensprongen. De lammetjes volgen al snel hun voorbeeld. Een prachtig tafereel! Roelof leunt op zijn grote wandelstok en kijkt tevreden naar zijn dieren.‘Eindelijk weer thuis!’ Na een tijdje komt de kudde tot rust en staan ze vredig te eten. Een jong lammetje kauwt op een droog heidetakje. Hij staat wat te smakken en vindt het zichtbaar maar niks. Hij moet nog leren wat hij hier komt doen. Geldersch Landschap zet deze kudde met Veluwse heideschapen in om de hei te onderhouden. De dieren voorkomen met hun graasgedrag dat de hei langzaam dichtgroeit met grassen en jonge boompjes. Zo blijft de hei vitaal. De Loenermark is een prachtig oud natuurgebied met uitgestrekte glooiende heidevelden met oude jeneverbesstruiken. Er lopen diverse wandelroutes door het terrein en je kunt er heerlijk fietsen. En er valt altijd wel wat te zien, want de bossen zijn rijk aan wild.

www.mooigelderland.nl
 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.