Wijkagenda voor oplossen problemen

DOESBURG – De Wijkraad Beinum uit Doesburg presenteerde donderdag de wijkagenda voor hun wijk aan het bestuur van de gemeente Doesburg. De wijkagenda is géén opsomming van activiteiten die voor de deur staan, maar benoemt de problemen die als eerste opgelost moeten worden.

De Wijkraad Beinum heeft de wijkagenda opgesteld, nadat bewoners uit de wijk gehoord zijn. Voorzitter Jelle Koning: “De hoofdthema’s komen uit de enquête die in 2007 gehouden is en uit de informatie die jaarlijks verzameld wordt tijdens de kraamtijd (waarbij de wijkraad op zaterdagen op diverse plaatsen in de wijk aanwezig is om bewoners te woord te staan)”.

In januari vond er ook nog een bijeenkomst plaats waar bewoners van de wijk samen met de wijkraad konden brainstormen over wat er in de wijkagenda zou moeten staan. Één van de belangrijkste punten die op de agenda staat is het thema veiligheid. “Daarbij moet men aan twee dingen denken, namelijk verkeersveiligheid en het gevoel van veiligheid. Veel bewoners vinden dat er te hard gereden wordt in bepaalde delen van de wijk”, aldus Koning. Uit de brainstormsessie met de bewoners bleek dat het idee om snelheidsborden op te hangen als een goede oplossing kan dienen.
Een ander thema is het wijkcentrum of centrum van de wijk. “Om het wij-gevoel in de wijk te stimuleren vinden de bewoners het van belang dat er een multifunctioneel centrum komt, een buurthuis. Eerst werd gedacht aan een nieuw gebouw, maar later kwamen we er met elkaar uit dat de sporthal of één van de scholen mogelijk functioneel gemaakt kan worden. Daar zou dan bijvoorbeeld gezamenlijk gekookt kunnen worden, cursussen worden gegeven of een soos gehouden worden”, aldus de voorzitter van de wijkraad.
Andere belangrijke thema’s op de wijkagenda zijn buurtparticipatie, inrichting van de wijk (met name rondom de scholen) en de rode draad in het hele verhaal is ‘het beter kennen van je buurtgenoten’. Van dat laatste werden tijdens de bijeenkomst concrete voorbeelden genoemd zoals het houden van buurtfeesten of het samen strooien van de straat in de winter.

Ook is er al een concreet plan uitgewerkt; een buurttuin dat onderhouden wordt door een aantal buurtbewoners. Thea Verhoef, initiatiefneemster en lid van de wijkraad is enthousiast en hoopt dat er nog meer van dit soort buurttuintjes komen. “Nadat we tien aanmeldingen hadden ontvangen van mensen uit de buurt heeft de wijkraad een stukje groen van de gemeente geadopteerd en hebben we subsidie ontvangen voor groen en gereedschap. Met adviezen van het tuincentrum zijn we met elkaar aan de slag gegaan. Er is een schema ontstaan; iedere week is er één iemand verantwoordelijk voor het geven van water en onderhoud. Één keer in de veertien dagen wordt er geschoffeld. De mensen zijn enthousiast en voelen zich verantwoordelijk, inmiddels zijn er al meer mensen bijgekomen. En het belangrijkste is wel dat de mensen elkaar beter leren kennen”.
Wethouder Willem Bouman nam het rapport namens het gemeentebestuur in ontvangst en reageerde enthousiast (foto). “Gelukkig zitten we hier allemaal bij elkaar. Het is terecht dat u er bent; bij dit historische moment. De gemeente is lang bezig geweest met een doorstart van het wijkgericht werken en zal er alles aan doen om de ambities van de wijkraad werkelijkheid te laten worden. De rol van de gemeente hierin is het verder doorontwikkelen van het van buiten naar binnen werken en kan daarbij gevoed worden door de wijken. Ook kan de gemeente zorgen voor meer gesprekspartners en de wijkraad kan zelf ook zoeken naar partners om mee samen te werken zodat de ambities gerealiseerd kunnen worden”.

Na de bijeenkomst was er een borrel zodat de aanwezige partijen (jongerenwerk, politie, scholen, gemeente, gezondheidszorg) alvast met elkaar konden netwerken en ideeën en plannen uit konden uitwisselen. Wijkraad Beinum is de eerste wijkraad in Doesburg die haar plannen vastlegt in een wijkagenda en vormt daarmee ook de pilot voor de gemeente. – Foto Lotte Bienias.

www.wijkraadbeinum.nl
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.