Brummen moet snoeien in woningbouwplannen

BRUMMEN – De tijd van onbegrensde mogelijkheden op het gebied van woningbouw is voor de gemeente Brummen alweer voorbij. De komende tien jaar mag de gemeente 663 woningen bouwen, slechts een derde van het aantal waarop de huidige woningbouwplannen zijn gebaseerd.

Enkele jaren waande Brummen zich in een woningbouw-walhalla: na jaren ‘op slot gezeten’ te hebben, mocht er vanaf 2004 eindelijk weer worden gebouwd. Brummen kreeg vanuit de provincie en regio Stedendriehoek ruim 1800 woningen, die in de periode tot aan 2014 in de gemeente gebouwd mochten worden. Plannen werden ontwikkeld en er is onder meer gestart met de eerste fases van nieuwbouwwijken Lombok en Elzenbos.
Ondertussen is de situatie echter flink veranderd. Door onder andere de economische crisis, krimp en vergrijzing is er veel minder vraag naar nieuwe woningen dan een paar jaar geleden. De provincie heeft een nieuw woningbouwprogramma opgesteld, waarin nieuwe cijfers zijn gepresenteerd. In de regio Stedendriehoek mogen de komende tien jaar 8500 woningen worden gebouwd. Dit was in 2004 nog 24.000. Voor de gemeente Brummen is daar een richtlijn uitgekomen van slechts 663 woningen. Trek daar de eerste fases van Elzenbos en Lombok en enkele losse woningen vanaf en je houdt er nog een dikke 400 over. Dit getal, 663 woningen, is echter geen harde grens. De raad moet beslissen of dit een mooi aantal is om de komende jaren mee verder te werken, of dat Brummen beter af is met meer woningen. In dat geval zal Brummen binnen de Stedendriehoek moeten gaan lobbyen om een groter ‘quotum’ te krijgen. Dat zal hard werken worden, want de overige gemeenten binnen het gebied zitten met exact hetzelfde probleem.
De raad staat nu voor pittige keuzes. Alle woningbouwplannen binnen de gemeente Brummen zijn gebaseerd op dat getal uit 2004: 1800 woningen. Dit moet hoe dan ook worden teruggebracht, maar hoe? Voor welke projecten wordt gekozen? Een aantal staat al vast, de plannen waarvoor al vergunningen zijn afgegeven gaan sowieso door. Voordat de raad besluiten neemt over een nieuw Woningbouwprogramma, wil zij zich uitgebreid laten informeren over de huidige stand van zaken, cijfers veranderen immers snel. Het college zal de raad informatie verstrekken, maar ook inwoners en betrokkenen zijn welkom hun mening te geven. Hiervoor wordt op donderdag 31 maart een opiniërende raadsvergadering gehouden in het gemeentehuis. Wie mee wil praten, kan dit melden bij de griffie via tel. 0575-568597 of griffie@brummen.nl.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.