Welbronnen Groenouwe stromen weer

LOENEN – Menigeen heeft het niet voor mogelijk gehouden, maar de beek stroomt weer voor een deel in de bossen van Groenouwe. Sinds kort komt er in de welbronnen op het landgoed aan de Imbosweg weer een flinke hoeveelheid water naar boven. Het water is weer gaan stromen en vult nu de grote vijver, die voorheen maar een klein beetje water bevatte.

Hoog in de bossen van Groenouwe is in vroeger tijden de welbron uitgegraven. Het is een raadsel hoe men in die tijd op zo’n acht meter diepte deze bron heeft ontdekt. Vanaf deze plek is een beek gegraven die leidde naar papierfabriek/wasserij De Hunekamp en de Zilvense Korenmolen. Honderden jaren heeft deze beek veel water gegeven. In het weekend werd de vijver gevuld met water. Deze vijver was vroeger in gebruik als zwembad voor het luxe hotel Zilven van de familie Broese van Groenouwe.
Op werkdagen sloot de bekenruimer de schuif naar de vijver(zwembad) om voldoende water te hebben voor de wasserij en de Zilvense korenmolen van Kruitbosch.

Helaas, de fabrieken in Eerbeek hadden meer water nodig voor de productie van papier. Veel van dit water werd aan de bodem ontrokken. Ook is er aan de Harderwijkerweg een waterwinplek waar het drinkwater voor een groot gebied wordt opgepompt. Het grondwater daalde daardoor fors. De hoogste welbronnnen van de Loenense Molenbeek kwamen droog te staan. Verder richting kanaal voerden de meeste bronnen (ook wel koppen genoemd) wel water aan.
Al menig jaar staat de welbron van Zilven droog. De beek is een droge greppel geworden. Diverse instanties hebben zich over dit probleem gebogen. En er kwam na veel besprekingen een oplossing die vrijwel meteen effect heeft gehad. Het Provinciaal bestuur besloot dat het drinkwater veel dieper uit de bodem naar boven moet worden gehaald.
Enige tijd geleden zijn er werkzaamheden geweest bij de installaties die het water naar boven halen. Het water wordt nu veel dieper opgepompt. De ontrekkingsfilters zijn verdiept van 14 meter naar 130 tot 190 meter. Dit heeft effect op de grondwaterstand in de hogere lagen. Op basis van de vorige vergunning werd 800.000 m3 ondiep ontrokken en nu 1.000.000 m3 op forse diepte.

Peter Muller woont met zijn echtgenote op het koetshuis bij het voormalige hotel Zilven. Dit fraaie hotel ging kort voor de bevrijding nog in vlammen op. Het landgoed is eigendom van de familie Broese. Muller is beheerder en komt ook regelmatig kijken bij de welbronnen. Tot zijn verrassing zag hij kort geleden een stijging van het waterpeil. Muller: “Ik zag het waterpeil stijgen en vond het jammer dat water niet in de vijver kon stromen. Ik ben in de VUT en heb wel wat tijd over en ben met de schop aan het werk gegaan. De doorgang van de beek naar de vijver zat dicht en die heb ik open gemaakt. Het water stroomt nu fors door. De vijver is al flink gevuld. Prettig. Zo’n vijver brengt veel dierenleven met zich mee. Het waterpeil in de plas was erg gedaald. Nu is het weer bijna als vanouds. Heel mooi”.

Muller hoopt dat de beek voldoende is uitgegraven door het Waterschap Veluwe om (als de vijver vol is) door te stromen richting de voormalige wasserij.
 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.