The Gallery mag uitbreiden, muurtje blijft gespaard

BRUMMEN – Het monumentale muurtje langs het Jodenpad in Koppelenburg-Zuid blijft zoals hij is. De uitbreidingsplannen van The Gallery zijn zodanig aangepast dat de muur in zijn oude vorm bewaard kan blijven.

Vorig jaar ging het college akkoord met een plan voor uitbreiding van automuseum en showroom The Gallery. Daarbij zou dan een klein nieuw woonwijkje van vijftien woningen en twee vrije kavels worden gebouwd aan de andere kant van de monumentale muur langs het Jodenpad. Om de uitbreiding van The Gallery plaats te kunnen geven, zou in dit plan het muurtje met een knik worden herbouwd. In verband met de grote historische waarde van het muurtje maakte de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed hier bezwaar tegen. De muur omsloot vroeger de tuin bij huize de Koppelenburg en loopt het Jodenpad, vroeger de weg die mensen liepen van en naar de synagoge.
Onder andere naar aanleiding van dit bezwaar heeft het college gekozen voor een nieuw plan. The Gallery mag nog steeds uitbreiden, maar het muurtje moet blijven. Er is een oplossing gevonden: de muur loopt straks midden door het pand. Hierdoor blijft het oude Jodenpad intact, hoewel alleen tijdens openingsuren van The Gallery. Daarbuiten kunnen wandelaars kiezen voor een alternatieve route, er wordt een nieuw pad aangelegd. De muur moet overigens sowieso opnieuw worden opgebouwd, omdat hij zonder renovatie in zou storten. Dit gebeurt dus wel op de oude locatie.
Het woonwijkje komt er nog steeds, met dit verschil dat de twee vrije kavels komen te vervallen. De straat zal ontsluiten aan de Koppelenburgerweg en de befaamde linde en rode beuk, die eerdere plannen van het college tot op heden tegenhielden, blijven gespaard.
Het gaat overigens om een principebesluit van het college van burgemeester en wethouders. Voor beide plannen, dus de uitbreiding van The Gallery en de nieuwbouw, gaan aparte bestemmingsplanprocedures lopen, die worden aangevraagd door de initiatiefnemers: The Gallery en de projectontwikkelaar. Naar verwachting worden de plannen in april in de raad besproken.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.