Zwerfafvalinzameling in Loenen

LOENEN – Te midden van oorlogen, tsunami’s en grote ecologische dreigingen, vinden er toch nog kleinschalige, regionale activiteiten plaats om moeder aarde te helpen. Afgelopen zaterdag gingen buren van de Hoofdweg bij de Loenense brug voor het derde jaar op rij zwerfafval opruimen. De initiatiefnemers, die deze actie ‘Plastic aan de wandel’ noemen, zorgen traditiegetrouw voor koffie en soep. Maar zonder het enthousiasme en bereidwilligheid van de buurt zou de actie niet kunnen plaatsvinden.

Een groep volwassenen en drie kinderen gingen op pad. Het weer was prima en de gemeente Apeldoorn ondersteunt de actie met knijpstokken, fluorescerende veiligheidsvestjes en plastic zakken en de toezegging dat het afval op maandag gratis wordt opgehaald. Een echtpaar uit de buurt, dat die dag niet aanwezig kon zijn, was zo attent de week daarvoor al zwerfafval te gaan ruimen. Dus de dag begon alvast met de opbrengst van drie propvolle afvalzakken en een 25-liter blauwe jerrycan van een zwaar chemisch reinigingsgoedje voor de landbouw, helaas zonder afsluitdop. Het was een extra stimulans om aan de slag te gaan. En een van de buren kwam spontaan aanzetten met een innovatieve uitvinding waardoor nog meer afval uit het kanaal geprikt kon worden. Nu kan het afval dat verder van de oever af drijft, ook worden ‘binnengehaald’. Kortom, al voor aanvang was de actie geslaagd!

Het eindresultaat: 1 kuub afval waaronder een fles gootsteenontstopper (helaas zonder afsluitdop), een fles motorolie (gelukkig wel met dop), 2 autobanden, heel veel chipszakken en halve liter plastic drinkflesjes. Ook McDonalds was van de partij in de vorm van weggegooide blikjes en bekertjes. Is het opruimen van zwerfafval een druppel op een gloeiende plaat of gewoon goed naoberschap…?