Echtpaar Spoelstra in ’t diamant

EERBEEK – Zelf kunnen ze het nauwelijks bevatten dat ze binnenkort zestig jaar getrouwd zijn. Het feestkaartje dat zoon Henk maakte geeft het echter duidelijk aan dat Bertus en Yke Spoelstra zestig jaar ‘In de echt zijn verbonden’. Dit willen ze niet ongemerkt voorbij laten gaan en ze houden op donderdag 31 maart een receptie van 15.30 tot 17.30 uur in Bosoord in Loenen.

Het onderwijzersechtpaar van de voormalige Kanaalschool heeft tal van bekenden in Loenen en Eerbeek en velen zullen zeker van deze gelegenheid gebruik maken om het diamanten paar geluk te wensen met het behalen van deze mijlpaal.
Het paar woont prima naar hun zin in het appartement van Bernstein in Eerbeek. Hier wonen ze nu al menig jaar en daarvoor enige tijd aan de Offenbachstraat. Maar de meeste jaren van hun lange huwelijk woonden zij in de hoofdenwoning bij de Kannaalschool (School nr. 18) in Loenen. Hier werd ook de laatste spruit van het gezin geboren. Het was wel een grote overstap voor het paar van Friesland naar de plattelandsschool in het buitengebied van Loenen. Het echtpaar had er geen enkele moeite mee. Komende uit Stellingwerf, dat een dialect heeft dat dichtbij deze streektaal komt, konden zij gemakkelijk iedereen verstaan. Beiden voelden en voelen zich hier thuis. Bertus had zijn taken als hoofd op de school die vier lokaken telde en Yke zorgde thuis voor het gezin van vier kinderen.

Toen de school in 1984 moest sluiten was dit voor Bertus Spoelstra een moeilijke tijd. Met twee leerkrachten kon lange tijd les worden gegeven aan deze school. De school stond bij het vervolgonderwijs goed bekend. Met onderwijs aan de Kanaalschool hadden de leerlingen een streepje voor.
Eerder was de kleuterschool De Gelderse Roos, die in een der lokalen was gevestigd, opgeheven. Spoelstra moest bij de sluiting van de school gedwongen stoppen. Hij had op bijna zestigjarige leeftijd geen zin om elders nog weer aan de slag te gaan. Gelukkig kon hij gebruik maken van een VUT-regeling. Eerst ging hij flink bezig in zijn woning met achterstallige klusjes. Ze wisten hem ook te strikken voor acties, zoals het comité voor het nieuwe Zwembad Molenallee. Ook was hij voorzitter van de waterpoloclub DIOR en ook lange tijd voorzitter van het Schoolcomite Oranjekinderfeest. Samen met de hoofden van de Dorpsschool en katholieke school werd dit kinderfeest opgezet.

Na de sluiting van de school kon Hendrik van Gerrevink een sloop voorkomen door in de lokalen woningen te vestigen. Vier gezinnen wonen er nu al 25 jaar heel riant en vierden dit vorig jaar samen met een feestje waarbij ook het echtpaar Spoelstra werd uitgenodigd. Bertus en Yke kochten de hoofdwoning van de gemeenten en bleven er nog zeven jaar wonen. Maar tuin en huis werden te groot en vonden in Eerbeek een passende woning aan de Offenbachstraat daarna verkasten ze nog eenmaal naar Bernstein. Op het grote balkon genieten zij van de mooie dagen en gaan er nog vaak op uit in deze omgeving waar zij zoveel van zijn gaan houden.

Bertus Spoelstra (85) werd geboren in Haulerwijk bij Oosterstellingwerf in Friesland. Na de kweekschool moest hij in militaire dienst en twee jaar dienen in Nederlands Indië. Aan die tijd bewaart hij mooie herinneringen. Terug in Nederland kreeg hij de eerste baan in Oosterhesselen. Daar werkte hij 5 jaar en daarna nog een paar jaar in Scherpenzeel. Het platteland bleef lonken en Spoelstra solliciteerde als opvolger van Stormbroek in Loenen. Hij werd aangemomen en kon hier snel zijn draai vinden.
De wieg van Yke Spoelstra-van de Snoek (82) stond niet in Friesland maar in Gouda. Haar ouders verhuisden naar Middelburg, Ameland en Heerenveen. Ook zij wilde graag ‘voor de klas staan’ en studeerde aan de kweekschool. Een paar jaar stond ze in Noordwolde voor de klas. In die tijd was het nog gebruikelijk dat de vrouwen stopten bij hun huwelijk. Ook Yke moest stoppen op 22 jarige leeftijd. Later heeft ze in Loenen nog wel handwerk- en zanglessen gegeven. Handwerken was en is nog steeds haar grote hobby. Ze volgde nog les van Ida de Leeuw-van Rees. Ze kreeg samen met Bertus vier kinderen (twee dochters en twee zonen) en heeft inmiddels vier kleinkinderen.

Bij de foto:
Het diamantenpaar Bertus en Yke Spoelstra: “We voelen ons hier echt thuis’ – Foto Martien Kobussen
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.