Brummen leeft mee met Koryama

BRUMMEN / KORYAMA – De gemeente Brummen leeft mee met de inwoners van zusterstad Koryama in Japan. De stad ligt op zo’n zestig kilometer van Fukushima, is getroffen door de aardbeving vorige week vrijdag en leeft nu, net als de rest van Japan, in vrees over een mogelijke kernramp.

Koryama ligt in puin. Veel gebouwen zijn beschadigd bij de aardbeving, gelukkig heeft de tsunami de stad niet bereikt. Het gemeentehuis van Koryama is niet langer bruikbaar. De sporthal staat nog en wordt momenteel gebruikt om vluchtelingen uit Fukushima op te vangen, zoals deze week op het nieuws te zien was.
Hoewel de gemeente Brummen zelf weinig inhoud meer geeft aan de band met zusterstad Koryama, bleek de afgelopen week dat de inwoners volop meeleven met de Japanners. Burgemeester Niels Joosten kreeg verschillende berichten: “De PKN Gemeente in Eerbeek droeg een dienst op aan de burgers van Koryama. Daarnaast hebben mensen persoonlijk contact gehad met vrienden en kennissen in Japan. De inwoners van Brummen leven duidelijk mee.”
Joosten heeft zelf kort contact gehad met zijn collega-burgemeester, maar houdt zich nu op de achtergrond. “Ons past bescheidenheid. Ze weten daar dat we aan ze denken en dat is op dit moment genoeg. We weten niet wat we momenteel echt voor Japan kunnen doen, weinig waarschijnlijk. De hulp die we kunnen bieden ligt meer op het persoonlijke vlak dan elders.” Joosten stelt voor om alle hartverwarmende reacties uit Brummen te verzamelen en deze over een tijdje, als er weer wat orde in de chaos is, naar Japan te versturen. Op praktisch vlak ziet hij weinig mogelijkheden: “De hulp moet nu op wereldniveau worden geregeld. Koryama telt 340.000 inwoners. Wij als Brummen kunnen daar weinig voor betekenen.”
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.