Een dagje schoolziek mag best

BRUMMEN – Een dagje schoolziek zijn mag af en toe best, als je maar niet iets leuks gaat doen. Daar was de Brummense schooljeugd het donderdag wel over eens. Het liefst nog zouden de jongens en meisjes snipperdagen krijgen. Gewoon een stuk of drie, zodat schoolziek zijn niet nodig is.

In het kader van de Dag van de Leerplicht gingen de leerlingen uit de groepen acht van verschillende scholen in de gemeente Brummen met elkaar in debat. Dit deden zij in de raadzaal, op de plaats waar normaal de gemeenteraadsleden hun zegje doen. Wethouder Greetje Verver leidde het gesprek, burgemeester Joosten vormde samen met Tugba Yanar, het jongste raadslid van de gemeente, de jury. Zij bekeken hoe de kinderen zich in het debat stortten.
En debat voeren, dat doe je namelijk niet zomaar. Je moet goed naar elkaar luisteren, elkaar laten uitpraten en met goede argumenten komen. En als je dat allemaal onder de knie hebt, moet je er nog op letten dat het lampje van jouw microfoon brandt: dit betekent dat hij aanstaat en iedereen je goed kan verstaan. Onderbreken mag en Daniël heeft al gauw door hoe dat moet. Je doet je lampje aan en zegt: “Mag ik even reageren?”. Tot zijn grote frustratie krijgt hij niet altijd het woord van mevrouw Verver, maar vaak genoeg mag hij zijn mening uiten en dat doet hij met verve.

Er wordt gesproken over het onderwijs. De kinderen moeten reageren op stellingen als ‘naar school gaan is een straf’ en ‘leerplicht is ouderwets en niet meer van deze tijd’. Het is de bedoeling dat er mooie discussies ontstaan, maar helaas zijn de jongens en meiden het allemaal met elkaar eens. Anne houdt zich sterk staande als er wordt gesproken over de stelling ‘liever naar een slechte school met vriendinnen, dan naar een goede zonder.’ Als enige is zij het hiermee eens en hoewel diverse andere debaters haar punt wel zien, vriendjes zijn ook belangrijk, stemt zij uiteindelijk als enige voor. Er wordt uitgebreider gediscussieerd over sms-taal, waarbij hulpvaardige jongetjes mevrouw Verver en passant even uitleggen wat ‘ff w8en’ betekent. De één vindt jongeren die geen fatsoenlijk woord meer kunnen typen maar ‘lui’, een ander denkt dat we er maar aan moeten wennen. Uiteindelijk wordt iedereen het min of meer met elkaar eens: sms-taal mag, als je maar wel weet hoe het hoort.
Tijdens het debat zijn het toch steeds dezelfde kinderen die het woord nemen, naast Daniël dan. Lotte en Nienke laten regelmatig van zich horen met goede argumenten en gevatte opmerkingen en ook de drie Martijns en Jesse uiten hun mening. Uiteindelijk zijn er twee prijzen uitgedeeld: één voor de leukste debater en één voor de beste. Burgemeester Joosten gaf Jesse de prijs voor leukste debater: “Je luistert goed, laat anderen uitpraten en wacht het juiste moment af om je woordje te doen.” Tugba Yanar gaf Lotte de prijs voor beste debater: “Je kwam met goede voorbeelden bij je argumenten.”
 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.