Rheden: camera´s op Calluna nog te prematuur

DE STEEG – De gemeente Rheden gaat de komende twee jaar extra inzetten op de aanpak van jongerenoverlast door onder meer de inzet van straatcoaches en een betere samenwerking met partners als Carion en de Turkse vereniging. Onlangs presenteerde Rheden een evaluatie van de aanpak van jongerenoverlast. Voor cameratoezicht op het Dierense Callunaplein is het volgens de gemeente nog te vroeg, blijkt uit de evaluatie.

In 2009 startte de gemeente, parallel aan de aanpak van overlast op het Callunaplein in Dieren, als pilot met het project Pak(je)Kans. Doel van dit project is onder meer het inzichtelijk maken van overlastgevende jongeren en het activeren van jongeren door het aanbieden van activiteiten. Uit de evaluatie blijkt dat een half jaar na aanvang van het project zowel ondernemers als professionals een verbetering hebben gesignaleerd op het Callunaplein. De onrust in het winkelgebied werd veroorzaakt door drie verschillende groepen jongeren, bestaande uit gemiddeld acht personen van voornamelijk allochtone afkomst. Uit de evaluatie blijkt dat deze groepen zich schuldig maakten aan intimidatie en bedreiging.

Volgens het rapport is de overlastsituatie op Calluna momenteel beheersbaar. De gemeente wil de komende tijd haar vizier vooral richten op contacten met onder meer ouders en de jongeren zelf, omwonenden, scholen en de Turkse vereniging. Volgens Rheden ontbreekt het momenteel aan sociale cohesie tussen deze groepen. Verder wil Rheden in de loop van dit jaar een onderzoek doen naar polarisatie, radicalisering en cultureel bepaalde problematiek in het centrum van Dieren. ¨Over een jaar kunnen mensen gewoon hun boodschappen doen en worden de jongeren daarbij niet als lastig ervaren¨, luidt de doelstelling van de gemeente.

Verder staat in het evaluatierapport dat cameratoezicht in het winkelgebied van Dieren nog te prematuur is. ¨Het stadium van ultimum is nog niet bereikt¨, aldus Rheden. Er is onvoldoende juridische basis voor de plaatsing van camera´s en bovendien zijn de kosten hiervan erg hoog, schrijft de gemeente. Naar schatting zou de aanschaf en aanleg van een camerasysteem gemiddeld 300.000 euro kosten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.