Eigen internet voor Siza-cliënten

VELP – Via beeldbellen en met een ouderwets lint plus schaar aan beide kanten, hebben Marije Korten en Martijn Driessen, clienten van Siza, met een ferme knip de interactieve website voor mensen met een verstandelijke handicap officieel in gebruik genomen.

Social media, beeldbellen met familie en vrienden, educatieve filmpjes over de meest uiteenlopende onderwerpen, muziek, spelletjes, nieuws, marktplaats, wensboeket, informatie over woon- of werkplek en nog veel meer. Siza biedt haar cliënten vanaf vandaag een veelzijdige interactieve website die zodanig is aangepast dat mensen met een verstandelijke handicap zelfstandig kunnen ‘surfen’. Ook het systeem zelf is heel toegankelijk door het gebruik van onder meer voice-overs en een pictotouchscreen. Door de combinatie van al deze onderdelen en de samenwerking tussen NTR, Focus Cura en Siza is er een uniek communicatiemiddel op basis van PAL4 tot stand gekomen.

‘Ik kan met mijn broer beeldbellen en heb mijn eigen chitchat profiel’, vertelt Donny, cliënt bij Siza in Velp. ‘En ik heb een filmpje gekeken over wat gezond eten is en een vriendin een wensbloemetje gestuurd. Dat kan ik nu allemaal zelf, zonder hulp van mijn begeleider’.
Cliënten van Siza gaan zelf de servicedesk bemannen en de content wordt samen met cliënten verder ontwikkeld en uitgebreid.

“Dit internet is zo bijzonder omdat het mensen met een verstandelijke handicap de mogelijkheid biedt de wereld om zich heen te vergroten, maar wel binnen een afgeschermde webomgeving”, vult Marlous Bordes van Siza aan. “De thema’s die erin verwerkt zijn sluiten goed aan bij hun belevingswereld. Daarnaast kunnen ze makkelijker zelfstandig contact leggen met familie, vrienden of cliënten op andere locaties van Siza, informatie delen en zo hun horizon verbreden. Hierdoor hebben ze veel meer regie over hun eigen leven, omdat ze veel meer zelf kunnen.”

Door de samenwerking met de omroep NTR, de publieke omroep voor informatie, educatie en cultuur, zijn er op het cliënteninternet veel filmpjes te vinden met informatie en uitleg over de meest uiteenlopende onderwerpen. Het gaat om eerder op televisie uitgezonden filmpjes uit het bekende programma ‘Knoop in je Zakdoek’.

PAL4, de gesloten omgeving die ook al wordt ingezet binnen veel instellingen voor ouderenzorg, is een product van Focus Cura. Siza start op negen locaties met het cliënteninternet, maar wil dit aantal snel uitbreiden. Daarnaast ontwikkelt Siza het cliënteninternet natuurlijk door, ook voor andere groepen cliënten. De vraag van deze cliënten en wat zij willen en kunnen is daarbij het uitgangspunt.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.