Lammetjes aaien in de Loenermark

LOENEN – Zaterdag gaat het toegangshek naar de bosweide en schaapskooi in de Loenermark weer open. De laatst geboren tweeling wordt dan twee weken oud. Herder Roelof Brandsma mag dan het publiek weer welkom heten bij zijn kudde, na een paar maanden gedwongen afsluiting. De kudde heeft in de afgelopen maanden een aanwas van maar liefst 149 lammeren gekregen.

Helaas mocht het publiek wegens de Q-koorts niet, zo als vorige jaren, op kraamvisite komen. De schapen zijn (nog) niet ingeënt en het gevaar voor besmetting bij de drachtige schapen en pas geboren lammeren was te groot. Gelders Landschap besloot daarom de bosweide met kooi tijdelijk af te sluiten. Ook het wandelroute over de bosweide werd omgeleid.
In de afgelopen maanden was het een drukke periode voor de herder en zijn vrijwilligers. Enige weken moest er hard gewerkt worden om de ooien en hun kleintjes in de kraamhokjes te begeleiden. Er werden dit jaaar 149 lammeren geboren waarvan maar liefst 49 tweelingen. Geen drielingen dit jaar. Wel vijf lammeren meer als vorig jaar.
Behalve in de kooi heeft de Brandsma ook veel werk aan de registratie van de lammeren. Elk jaar wordt de ‘papierwinkel’ groter.

Helaas kon dit jaar ook geen lammetjesdag worden gehouden. Enkele duizenden komen dan even kijken en de lammetjes vertroelen en snuffelen langs de kraampjes. Maar het publiek is vanaf komende zaterdag weer welkom om de lammetjes te aaien en foto’s te maken. Voor de ooien zal het dan na een rustige tijd zonder veel mensen om zich heen wel even wennen zijn.
Het publiek ziet op de achterste bosweide ook de zeldzame heidekoetjes waarvan er maar 150 over zijn gebleven van de grote kuddes van weleer. De koetjes ogen als jonge zwartbonte/roodbonte koetjes in de weilanden maar zijn kleiner. Volwassen heidekoetjes hebben de grootte van een pink. Brandsma heeft er nu acht en gaat er straks, samen met de schapen, mee de heide op. Het gaat prima met de bordercollie die de kudde, op aanwijzing van de herder, stuurt. Voor het publiek iets unieks om te zien want dit gebeurt nergens. De koetjes vreten vegetatie tussen de heidepollen die de schapen laten staan. De koetjes vormen geen gevaar voor het publiek en worden (zoals de Schotse Hooglanders) niet agressief.
 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.