Zes fantastische dol dwaze dagen carnaval in Dwarsliggersdorp

EERBEEK – Het was weer een fantastisch feest de afgelopen dagen in Dwarsliggersdorp, Eerbeek, tijdens het jaarlijkse carnaval. De Dwarsliggers blikken terug op een geslaagde feestweek en willen iedereen bedanken die daaraan heeft bijgedragen. Prins Tonnie en Prines Nancy zwaaiden de scepter over hun onderdanen.

Al op donderdag begonnen met het Olde Wievenbal. Op deze avond gingen 42 Olde Wieven gezellig met elkaar eten bij De Zaak. Daarna keerden de dames gemaskerd terug in Residentie Spoorzicht. Als dan om 22.11 uur de heren binnen mogen komen is het de bedoeling dat zij hun gemaskerde partner weer terug vinden.
Om 22.41 uur volgt dan de prijsuitreiking, en nadat Prins Tonnie bij de 1e poging al zijn Prinses Nancy had gevonden en ook Adjudant Henk zijn Hofdame Corry volgde het demasqué en werd er tot in de late uurtjes doorgefeest.
De 1e prijs voor de leukste creatie was voor gastvereniging “de Dwarsfluiters” dit waren de vrouwen van de 11 raadsheren en zij waren verkleed als Raadsheren.
Vrijdagochtend werden de scholen van de Jeugdhoogheden Prins Patrick de 3e, Adjudant Leon en de Hofdames Nadien en Sterre bezocht. Eerst ging men volgens traditie naar de Hallse school de Vossenstaart, die voor deze periode tijdelijk “De Dolle Dwarse Vossen” heet om carnaval te vieren. Daarna werden de C van Leeuwenschool de Cornelis Jetses en de Johanna Huiskampschool.

 

Vrijdagavond werd het weekend dan geopend met de sleuteloverdracht van de burgemeester aan de Prinsen. Nadat burgermeester Joosten aan de Hoogheden de sleutels van Dwarsliggersdorp heeft overhandigd en de Hoogheden beloven goed op de sleutels te passen werd er zoals Joosten in zijn Nieuwjaar speech had gevraagd, geproost met appelsap uit de tap.
Hierna volgde het ophalen van de wisselprijs. Dit gebeurt altijd op een ludieke manier, op een tot op dat moment geheime plaats en georganiseerd door de winnaars van de wisselprijs van vorig jaar de Prinsenwagen bouwers. In een lange stoet vertrok men naar het Oranje Nassau plein. Daar was een levensgroot biljart gemaakt en moest een potje gespeeld worden om de wisselprijs te verdienen.
Hierna trok de groep carnavallisten naar buitenverblijf De Korenmolen voor het openingsfeest.
Tegelijkertijd vond in Residentie Spoorzicht het Carnadisco plaats voor de jeugd van 9 tot 15 jaar. Hier waren dit jaar bijna 100 kinderen op af gekomen, geweldig!
Om 23.33 uur eindigde het openingsfeest in De Korenmolen en ging het feest verder in Residentie Spoorzicht.

 

Zaterdag ochtend begon de dag met de wagenoverdracht aan de Hoogheden. Op de grote parkeerplaats bij De Heideroos werden beide wagens gepresenteerd en het is de gewoonte dat de Hoogheden deze wagen, als ze daarmee de optocht in willen, moeten “kopen” voor een carnavalesk bedrag. Voor de Jeugd Hoogheden is dat 11 eurocenten en voor de grote Hoogheden is dat 11 euro en 11 eurocenten. Bij de grote Prinsenwagen ging dit niet zomaar, er moest een spel gespeeld worden, “het dwarsliggers miljonairs spel”. Waarnemend voorzitter John Rabelink moest 4 vragen over CV De Dwarsliggers zien te beantwoorden maar had daarbij ook de mogelijke hulplijnen als 50:50, het publiek vragen en een vriend bellen. Voor elk goed antwoord kreeg hij 1 cijfer om de kluis, waar de € 11,11 in zit te kunnen openen. Uiteindelijk had hij 3 van de 4 vragen goed en na een aantal pogingen lukte het om de kluis te openen en werd hiermee de wagen officieel aan de Prins overgedragen.

De zaterdagmiddag is er het Locomotiefjes bal, de kindermiddag waarbij alle kinderen verkleed zijn en samen met de Jeugdhoogheden een gezellige middag beleven. Er was een optreden van een Clown en er waren optredens van de dansgardes. Voor de 3 leukst verklede kinderen was er een prijsje.

 

De zaterdag avond is het Gekostumeerde bal voor 18 jaar en ouder. Om 22.11 uur maakten de Hoogheden de prijswinnaars bekend die tijdens deze avond het leukst verkleed rondliepen. Daarna ging het feest nog tot in de late uurtjes door! De muziek werd deze avond verzorgd door de band De Buren en Disco DF.

 

Zondagmiddag was er dankzij een heerlijk zonnetje veel publiek langs de route die een mooie optocht kregen te zien. De optocht begon bij De Korenmolen en vervolgens door Dwarsliggersdorp ging eindigend bij Spoorzicht waarna de middag binnen werd vervolgd met een gezellige middag en de prijsuitreiking.
Zondagavond was het Bielzenbal voor iedereen vanaf 16 jaar Het was niet echt druk, omdat hier geen schoolvakantie meer is, maar wel super gezellig. Ook hier waren weer 3 prijswinnaars voor de leukste creatie. Wederom werd de muziek verzorgd door de band De Buren en Disco DF.

 

De maandagochtend was er in de Korenmolen het Frühschoppen, een ochtend om even lekker bij te kletsen en meestal worden hier grappen uitgehaald. De middag werd vervolgd in Spoorzicht met dit keer het Hooghedenfeest. Er was dit jaar daarom geen uittreden naar een andere plaats.

 

De laatste van de 6 doldwaze dagen is de dinsdag die begint met een gezellige middag met aansluitend gezamenlijk stamppot eten. Om half 7 was de lampionnenoptocht waar de Jeugdhoogheden Prins Patrick de 3e, Adjudant Leon en de Hofdames Nadien en Sterre nog een laatste keer in hun mooie prinsenwagen een rondje door het dorp mochten maken. Ruim 50 kinderen en hun papa’s en mama’s liepen mee met een lampion.
Hierna volgt voor de Jeugdhoogheden een emotioneel aftreden en is voor de jeugd het carnavalsseizoen voorbij.
De rest van de avond is er het Deurzakkersbal in het café van Spoorzicht met om 21.11 uur ook het aftreden van de grote Hoogheden. Daarna is er nog tot 23.00 uur gefeest met o. a. het traditionele haringhappen. Daarmee is dit carnavalsseizoen afgelopen.
Voor een foto impressie kunt u kijken op onze website www.cvdedwarsliggers.nl en voor de liefhebbers is er een dvd te koop met 1200 foto’s voor € 7,50.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.